xcounter
#

РФ має проект важкого реактивного БПЛА С-70 "Охотник", який хоче виробляти вже в 2024 році

9867
БПЛА С-70 "Охотник", фото ілюстративне
БПЛА С-70 "Охотник", фото ілюстративне

Що із себе представляє цей літальний апарат, і наскільки він може бути небезпечним

Російські пропагандистські "ЗМІ" заявляють, що уже в другій половині 2024 року має стартувати серійне виробництво важкого реактивного безпілотника за проектом С-70 "Охотник". При цьому вони посилаються на слова віце-губернатора Новосібірской області Сєргєя Сємка.

На цю заяву було варто звернути увагу. Бо ще у квітні 2023 року заявляли, що зможуть запустити серійне виробництво С-70 "Охотник" не раніше 2025 року. Тобто у цій історії ворог декларує намір почати виробництво безпілотного ударного літака на півроку швидше, чим планувалось.

Читайте також: РФ каже про новий імітатор ядерного вибуху: що це таке, і як воно працює
Перший дослідний зразок російського БПЛА "Охотник", фото з відкритих джерел

До цього моменту російський проект С-70 "Охотник" міг викликати певний скепсис, через неоднократні переноси планових строків завершення випробувань та початку виробництва. Зокрема, в 2020 році російська "ОАК" заявляла про план почати виробництво С-70 у 2023 році, згодом цей строк "посунувся" до 2024 року, а потім і до 2025 року.

Крім того, мав ще місце невдалий "вкид" росіян влітку 2023 року, коли вони стверджували, що С-70 "Охотник" начебто уже б’є по цілям в Україні, а то були насправді кадри з іранським Shahed 171 Simorgh, відзняті ще в 2014 році.

БПЛА С-70 "Охотник", фото ілюстративне

Для початку деталізуємо, що С-70 "Охотник" за своїми характеристиками – дуже габаритний літальний апарат, з довжиною фюзеляжу 14 метрів та розмахом крила 19 метрів (тобто доволі близько до габаритів, наприклад, МіГ-29). При цьому заявлена злітна маса С-70 складає аж 25 тон, зокрема бойове навантаження – до 3 тон.

Яким саме має бути бойове навантаження С-70 "Охотник" – це питання відкрите. Бо на старті проекту рашисти стверджували, що цей реактивний БПЛА зможе застосовувати ледь чи не всю наявну номенклатуру керованого авіаційного озброєння, включно з КАБами та крилатими ракетами для тактичної авіації. Однак наприкінці 2020 року росіяни заявили про відпрацювання з "Охотника" застосування некерованих авіабомб.

С-70 та Су-57, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Відповідно, не варто виключати, що ворог спробує адаптувати свій С-70 як мінімум для скидання плануючих авіабомб із модулями УМПК.

Із якими темпами росіяни зможуть виробляти "Охотник" - це також питання відкрите. У публічному доступі можемо знайти дані хіба про те, що до 2025 року росіяни планували виготовити три дослідні екземпляри С-70 та три станції управління ними.

Раніше Defense Express розповідав про те, що РФ хоче Су-75 Checkmate переробити на БПЛА, хоча С-70 "Охотник" відверто буксує.

Безпілотний варіант Су-75 Checkmate, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Гроші на програму МБР Sentinel треба знайти, бо не можна спиратися лише на Minuteman III, вважають у США