xcounter
#

Україна за ліцензією буде виробляти штурмові гвинтівки CZ BREN 2 з Чехії

6796
Україна за ліцензією буде виробляти штурмові гвинтівки CZ BREN 2 з Чехії

CZ BREN 2 - є сучасним зразком штурмових гвинтівок, який вже активно використовується у ЗСУ

АТ "Українська оборонна промисловість" повідомила про підписання з чеською компанією Česká zbrojovka a.s. угоду про ліцензійне виробництво сучасного стрілецького озброєння.

Мова йде про штурмову гвинтівку у натівських калібрах CZ BREN 2 (він же CZ BREN 806), яка знаходиться на озброєнні самої чеської армії, а також активно постачалась до ЗСУ.

Читайте також: Велика Британія скорочує армію та до 2030 року списує 13 зразків озброєння, включно з AS90 та Stormer

Зазначимо, що вже детальні розмови про це йшли ще на рівні осені 2023 року, коли міністерством оборони Чехії офіційно було повідомлено про початок перемовин. При цьому тоді йшлося не лише про CZ BREN 2, який вже навіть мав оголошену локалізовану назву "Січ", а й про створення лінії з виробництва патронів Sellier&Bellot, локалізації виробництва Tatra та виготовлення снарядів з полімерних матеріалів.

Зазначимо, що коли мова йде про Česká zbrojovka a.s., то треба враховувати, що ця основна компанія Česká zbrojovka Group, який є величезним гравцем на ринку стрілецького озброєння та у 2021 році купила американський Colt. Й тому актуальна назва конгломерату - Colt CZ Group SE.

Історія CZ BREN починається з 2000-х років, коли ця штурмова гвинтівка створювалась з метою заміни vz. 58 - чеського автомата часів Варшавського договору. У 2010 році перша версія штурмової гвинтівки обійшла у конкурсі міноборони Чехії FN SCAR-L. А друга весія CZ BREN з'явилась у 2015 році вже як результат аналізу стройової експлуатації зброї у війську.

CZ BREN 2

Загалом CZ BREN 2 є класичним сучасним зразком стрілецького озброєння, використовує автоматику на короткому ході поршня з замиканням поворотом затвора. Широке використання алюмінієвих сплавів та ударостійких пластиків дозволило зменшити вагу штурмової гвинтівки до 3,1 кг.

З особливостей варто також зазначити три режими вогню - одиночний, автоматичний та відсічками по два постріли. Звісно такі речі, як модульність, планки для розміщення додаткового оснащення, адаптація під шульгу, хромований ствол - не потребують додаткового уточнення, бо є просто базовими речами у сучасному озброєнні.

CZ BREN 2

На основі CZ BREN 2 існують різні підтипи самої штурмової гвинтівки з різною довжиною ствола та калібром, починаючи від коротких варіантів 5,56х45 з 8-дюймовим стволом, до макрсменської версії CZ BREN 2 PPS під 7,62х51 з 18-дюймовим.

Також зазначимо, що окрім збройних сил Чехії на CZ BREN 2 у 2018 році почало переходити угорське військо, де у конкурсі він обійшов польський Grot. Умовою конкурсу також було ліцензійне виробництво, яке реалізовано на потужностях HM Arzenal. Таким чином для Чехії це не перший досвід масового продажу CZ BREN 2 на умовах ліцензії.

Читайте також: У Saab кажуть, що відправка Gripen в Україну була б "достатньо швидким процесом"