xcounter
#

У чому сильна сторона бойових роботів ЗСУ, а де РФ має свою перевагу — думка розробника

1938
Українська платформа Ratel, фото ілюстративне
Українська платформа Ratel, фото ілюстративне

Рашисти теж працюють над насиченням своїх військ безпілотними наземними платформами, представляючи нові розробки у цьому напрямку

Раніше цього місяця у Києві було офіційно представлено новітній наймолодший рід військ Збройних Сил України — Сили безпілотних систем, і Україна стала першою країною, яка має таку структуру. Як заявляв на презентації перший заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк, новий рід військ дозволить завдавати ударів аж до Уралу і об’єднає у собі роботизовані та безпілотні системи, які виконують завдання у повітрі, на землі та на морі.

Разом з тим, важливо пам’ятати, що ворог теж працює у цьому напрямку, і зокрема створює нові зразки наземних безпілотних роботизованих платформ. Про це Defense Express поспілкувався з Тарасом Остапчуком, керівником української компанії, що виготовляє серію бойових роботів Ratel.

Читайте також: Український робот-камікадзе Ratel S пішов у серію: що відомо про цю розробку

Він відзначає, що протягом останніх двох-трьох місяців у російського окупаційного війська збільшується асортимент роботизованих платформ, які противник використовує на полі бою.

"Роботи менш технологічні, чим наші, але вони будуть сто відсотків масштабними. У них більше грошей і в них буде набагато більше роботів. Історія в цілому повторюється, як це було з FPV", — наголошує Остапчук.

На питання про те, чи зможе ворог вичепити щось серйозне з нещодавно затрофеєної платформи THeMIS від Milrem Robotics, він відзначає наступне: "На мою думку, ні, бо вони зможуть звідти взяти конструктив виключно, програмне забезпечення вони звідти не витягнуть, а воно разом зі зв’язком — це основне питання, у них немає до них доступу, який є в НАТО та в європейських країнах. Там сто відсотків буде стояти щось примітивне з Китаю".

наземна роботизована платформа
Український дрон-заміновувач типу Ratel

Остапчук наголошує, що його компанія активно та систематично працює з військовими та проводить навчання, станом на сьогодні яке пройшли близько 60 операторів. Крім того, різні виробники роботизованих платформ обмінюються ідеями та матеріалами, щоб удосконалювати процеси як кількісно, так і якісно.

Він також акцентує на важливості наявності окремих рот, які вже створюються у Силах безпілотних систем: "У нас є ударні роботи, допущені до експлуатації, до них треба створювати окремі роти. Також щоб відділити [робота] сапера потрібно теж буде створювати окремі роти, які будуть працювати. Тому що класичне мінування воно не таке, як мінування роботом. Відповідно роти потрібні, потрібно їх вчити, і це суттєво зменшить навантаження на військовослужбовця і збереже їх життя".

Раніше Defense Express розповідав, який рекорд по дальності має український бойовий робот Ratel, що може їздити по Starlink.

Читайте також: Land Cruise Missile: MDBA ставить глибоку модернізацію Storm Shadow/SCALP на наземні пускові, але дуже дивно