xcounter
#

Вслід за Іраном: Індія на пустому місці втратила фрегат INS Brahmaputra

4758
INS Brahmaputra
INS Brahmaputra

INS Brahmaputra вступив у стрій у 2000 році, але після того, як він ліг на бік та затонув біля причалу після пожежі його цілком можуть списати

У військово-морських сил Індії сталась вкрай неприємна та несподівана втрата бойового корабля на пустому місці. Мова йде про фрегат INS Brahmaputra який через пожежу, що почалась у ночі 22 липня, завалився на бік та затонув прямо біля причалу.

Це трапилось на верфі у Бомбеї, яка є однією з найстаріших з існуючих зараз та була заснована Ост-Індійською компанією ще у 1735 році. Там INS Brahmaputra перебував на ремонті. Попри те, що у ВМС Індії спочатку повідомили про приборкання пожежі, ввечері корабель завалився та ліг на дно, при цьому зрізавши собі стінкою частину надбудови.

Читайте також: Що у Boeing розповіли про угоду з "Антоновим" у напрямку безпілотників і що це за дрони ScanEagle
INS Brahmaputra
INS Brahmaputra

Що стало причиною затоплення наразі не повідомляється. Це могло статись або через невдалі дії пожежників, або через втрату міцності конструкції через високу температуру та утворення пробоїн. У будь-якому випадку, тепер у Індії "мінус" один фрегат проєкта 16А, першим представником якого і є INS Brahmaputra

.

При цьому для ВМС Індії це доволі вагома втрата, бо у строю у країни 16 фрегатів, 11 есмінців та вже два авіаносці. Хоча INS Brahmaputra і був найстарішим з них, а загалом у строю індійських ВМС лише три кораблі цього класу. Водночас, з огляду на вік корабля та його пошкодження, далеко не факт, що буде прийнято рішення щодо його відновлення.

INS Brahmaputra
INS Brahmaputra у 2007 році

INS Brahmaputra має водозаміщення 3850 тонн та довжину 126,4 метра. Фрегат має виразну протикорабельну направленість через наявність одразу 16 протикорабельних ракет Х-35, пускові яких розміщені на носу. Але відносно слабке ППО - ізраїльський ЗРК Barak з дальністю дії близько 12 км, хоча і потужним залпом у 24 ракети. Також корабель має ангар для базування вертольота для протичовнової оборони. Екіпаж складається з 450 осіб.

Водночас історія з цим індійським фрегатом доволі сильно перекликається з іранським фрегатом IRIS Sahand, який на початку липня перевернувся в порту Бендер-Аббас. При цьому попри спроби його підняти та поставити на кіль, він все одне завалювався на бік. Водночас іранський фрегат був введений в експлуатацію лише у 2018 році. При цьому вважається, що проблема з цим фрегатом була закладена ще під час його конструювання - іранці "перестарались" із підсиленням озброєння цього корабля.

Читайте також: Росіяни бідкаються, що їм треба заново вчити пілотів МиГ-29К та Су-33 для "Адмирала Кузнецова"