xcounter
#

Що у Boeing розповіли про угоду з "Антоновим" у напрямку безпілотників і що це за дрони ScanEagle

6375
Фото - Boeing
Фото - Boeing

Американська та українська компанії підписали меморандум про співробітництво - якими будуть перші кроки

Цього тижня стартував міжнародний авіакосмічний салон у Фарнборо і вчора, 22 липня, американська компанія Boeing та українська "Антонов" підписали угоду, яка може бути стартом для подальшого співробітництва авіапідприємств у напрямку безпілотних літальних апаратів, передусім у рамках підтримки оборонно-промислового комплексу України.

"Сьогодні компанії Boeing та "Антонов" підписали меморандум про взаєморозуміння і з метою вивчення можливостей співробітництва у рамках проєктів у сфері оборони", - йдеться у повідомленні американської компанії.

Читайте також: F-16 будуть виробляти й в 2030-х роках, йдеться про можливий обсяг замовлень на 300 літаків
Boeing
Фото - Boeing

Президент та гендиректор Boeing Defense, Space & Security відзначив, що "угода демонструє наші постійні зусилля з пошуку додаткових можливостей для роботи з українською промисловістю, що було підкреслено підписанням нами угоди про українську оборонну промисловість на початку цього року".

Виконувач обов’язків гендиректора "Антонова" Євгеній Гаврилов відзначив, що компанія надзвичайно рада співпрацювати з Boeing. "Ця угода відкриває абсолютно новий рівень можливостей для впровадження новітніх та найефективніших рішень" - зауважив він, наголосивши на можливості майбутніх проєктів в аерокосмічній та оборонній промисловості.

Повертаючись до співпраці у напрямку безпілотників, то передусім йдеться про роботу у напрямку навчання, логістики та капітального ремонту тактичних БПЛА, які є на озброєнні Сил оборони України, включно зі ScanEagle. Також сторони опрацьовують можливість інженерної підтримки Boeing "Антоновим".

Безпілотник ScanEagle

Щодо ScanEagle, то вперше про передачу безпілотників ScanEagle стало відомо у серпні 2022 року, коли у рамках чергового пакету на 775 млн доларів було виділено 15 таких дронів.

Безпілотник ScanEagle призначений для розвідки та спостереження був розроблений Insitu, дочірньою компанією Boeing, він створений на базі комерційного безпілотника SeaScan.

Здійснив свій перший політ ще у 2002 році, було створено низку різних модернізацій цього дрона. Оснащений стабілізованою електрооптичною та/чи інфрачервоною камерами має дальність зв’язку у понад 100 км. Тривалість польоту - понад 20 годин, розмах крил - 3,1 м. Крейсерська швидкість - 89 км/год, максимальна - близько 150 км/год. Маса - 20 кг з корисним навантаженням.

Ще у 2008 році для безпілотника провели успішні випробування з найменшим у світі радаром з синтезованою апертурою NanoSAR A від ImSAR масою 1,6 кг, який забезпечує зображення високої якості у несприятливих погодних умовах чи інших завадах на полі бою.

Нагадаємо, що у 2023 році повідомлялося, що "Антонов" розширяє виробництво безпілотних літальних апаратів і відкрив новий центр дронів.

Читайте також: Пентагон заплатить $2,4 млрд консультантам за поради, як будувати по три атомні субмарини на рік