xcounter
#

Прагматична система проти мінних полів, яка потрібна Україні - безпілотний M113 з M58 MICLIC

4383
Фото U.S. Army
Фото U.S. Army

У США заявляли, що успішно протестували автономний бронетранспортер M113 з системою розмінування

Служба розповсюдження візуальної інформації міноборони США (Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS)) ще у липні цього року оприлюднила фото автономного (дистанційно-керованого) бронетранспортера M113, який оснащений зарядом розмінування MICLIC - тоді заявлялося, що машина перебуває в Національному навчальному центрі у Форт-Ірвін, що в Каліфорнії і "чекає на використання" у рамках випробувань.

M113
Фото - DVIDS

Тестування роботизованого бронетранспортера проходять у рамках проєкту Sandhills, мета якого - пошук швидких рішень для вирішення тих чи інших питань на полі бою, які готові до використання буквально "тут і зараз" на відміну від довгострокових проєктів, які пов’язані з тривалими термінами та значними витратами.

Читайте також: Одна з північнокорейських KN-23, що впала під Броварами, розвалилась у повітрі

Як розповідає видання Defense One, у четвер [ймовірно, йдеться про 1 серпня] американські військові провели успішне випробування автономного бронетранспортера M113 зі встановленою на нього системою розмінування M58 MICLIC, яке можна переглянути на відео нижче.

Серед переваг такого рішення у США називають передусім як низьку вартість вживаних бронетранспортерів (близько 300 тисяч доларів), так і переобладнання M113 фактично на роботизовану платформу (50 тисяч доларів, але за умови, що комплекти будуть замовлятися тисячами).

Звичайно, що в "пюс" також можна записати й достатню кількість бронетранспортерів M113 по всьому світу, які цілком можна кинути на виконання таких завдань. І також швидкість реалізації такої версії БТРа - наприклад, пакет для повної автоматизації машини (коли вона самостійно рухається по заданих точках) встановлюється всього лише за вісім годин, а дистанційне управління можна "прикрутити" за три години.

Але найголовніше тут те, що у США вже фактично на практиці реалізують простий та прагматичний засіб розмінування, який у першу чергу дозволяє зберегти життя військовослужбовцям під час виконання цієї дуже небезпечної місії. Крім того, замість M113 для такої системи можна використовувати й звичайні роботизовані платформи, що демонструється на відео нижче.

Бо, для прикладу, якщо брати окремо ту ж систему розмінування M58 MICLIC (на озброєнні Сил оборони України перебуває з 2022 року), то вона створювалася з ухилом у простоту та швидкість застосування, від чого постраждала її дальність - від кінця троса до пускової всього близько 60 метрів, сама ж система може створювати прохід орієнтовно 100 метрів довжиною і 8 метрів шириною.

Але в епоху засилля в небі розвідувальних безпілотників розрахунок такої системи стає дуже вразливим для ворожих засобів ураження - тим паче з урахуванням, що поруч фактично розташована "порохова діжка" у вигляді самої системи розмінування.

Тим паче, тут можна згадати той факт, що навіть наші військові ще у 2023 році відзначали, що одна з головних проблем експлуатації M58 MICLIC - те, що система зазвичай експлуатується у небезпечній близькості до лінії фронту, і що ці установки для ворога є пріоритетними цілями у випадку їхнього виявлення розвідувальними безпілотниками. Водночас автономний M113 зі встановленою системою розмінування значно полегшує завдання боротьби із ворожими мінними полями.

Читайте також: Щоб B-52 знову могли бити ядерною зброєю, треба всього лише 4,5 млн доларів і вирішити з графіком в депо