xcounter
#

Щоб B-52 знову могли бити ядерною зброєю, треба всього лише 4,5 млн доларів і вирішити з графіком в депо

3518
B-52, всі фото - U.S. Air Force
B-52, всі фото - U.S. Air Force

Роботи з відновлення ядерного потенціалу бомбардувальників B-52 стартуватимуть скоріш за все не раніше 2026 і триватимуть протягом трьох років

Сполучені Штати мають плани відновити можливість використання ядерного озброєння для десятків своїх бомбардувальників B-52 Stratofortress - з огляду на те, що у 2023 році РФ оголосила про припинення участі у договорі СНО-ІІІ (скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь), а у 2026 році офіційно спливає термін його дії.

Водночас зараз є розрахунки від повітряних сил США, які свідчать про таке - щоб відновити можливість використання ядерної зброї на 30 бомбардувальників B-52, знадобиться всього лише 4,5 млн доларів - такі розрахунки базуються на пропозиціях Конгресу, розповідає видання Defense News.

Читайте також: РФ передає Ірану С-400 для захисту ядерних об'єктів, вочевидь із фахівцями

Але відновлювати ці можливості для бомбардувальників планують все ж після того, як спливуть офіційні терміни - у тому ж таки 2026 році. Як вже розповідалося раніше, у США думки з цього приводу розділилися - є ті, хто вважає, що США не повинні обмежувати себе в посиленні ядерного потенціалу, а противники ідеї вважають, що нібито такий поспіх може завадити ймовірним перемовинам з РФ у майбутньому.

В будь-якому випадку, заступник старшого керівника з матеріально-технічного забезпечення офісу програми B-52 Браян Найт заявив, що ПС США готові за потреби виконати переобладнання у строки, які визначені законопроєктом.

Йдеться про те, що роботи повинні стартувати протягом місяця з моменту закінчення строків угоди у 2026 році, а завершити переобладнання бомбардувальників B-52 мають протягом трьох років, у 2029.

B-52
B-52

Найт заявив, що не розкриватиме подробиць проведення робіт з відновлення ядерного потенціалу, але запевнив, що "ми знаємо, як її робити, і це відносно просто".

Але без підводних каменів насправді теж ймовірно не обійдеться - зокрема раніше влітку цього року у США заявляли, що переобладнанню бомбардувальників може завадити модернізація парку B-52.

Яка теж проходить не так просто, як хотілося б американцям - раніше стало відомо про нові проблеми у проєкті, які пов’язані зі зсувом графіків вправо і зростанням вартості робіт на мільярди доларів.

За словами Найта, переобладнання бомбардувальників можна буде провести під час їхнього планового обслуговування в депо - втім, тут теж є нюанс, бо доведеться коригувати графік депо, який зазвичай розпланований аж на два роки вперед.

Читайте також: США довелось для навчань 6 місяців вчити румунів, щоб ті відстрілялись з Patriot