xcounter
#

США довелось для навчань 6 місяців вчити румунів, щоб ті відстрілялись з Patriot

4096
Перші стрільби ЗРК Patriot в Румунії, осінь 2023 року, фото — Ministerul Apararii Nationale, Romania
Перші стрільби ЗРК Patriot в Румунії, осінь 2023 року, фото — Ministerul Apararii Nationale, Romania

Є цікавий приклад підготовки персоналу для ЗРК, який викликає масу питань

У червні цього року відбулись навчання сил протиповітряної оборони країн-учасників НАТО під кодовою назвою Rammstein Legacy, під час яких зокрема румунські військові провели другі в своїй історії навчальні стрільби із використанням комплексу Patriot.

Відомо, що під час цих стрільб румунські оператори використовували ракети PAC-2 для ураження аеродинамічних цілей, та успішно збили дві повітряні мішені, які імітували крилаті ракети ворога.

Читайте також: Болгарія націлилась купити IRIS-T включно з далекобійною версією SLX

Однак виявилось, що в рамках підготовки до цих навчань США витратили одразу 6 місяців на підготовку румунських операторів, щоб ці на цей раз зуміли вдало провести стрільби із комплексу Patriot, стверджує в своїй публікації польський портал ZBiAM.

При цьому йдеться і про те, що настільки багато часу довелось витратити на вишколювання персоналу лише однієї з чотирьох батарей (fire unit) ЗРК Patriot, які Румунія уже отримала від США, при чому перша з них була поставлена ще у 2020 році.

Що заодно цілком справедливо підіймає питання і про те, а скільки тоді румунам може знадобитись часу для того, щоб відповідно підготувати персонал та поставити в стрій усі наявні fire unit "Петріотів" (з поправкою на те, що одну батарею цього комплексу Румунія пообіцяла передати Україні).

Румунський ЗРК Patriot, фото - Ministerul Apararii Nationale, Romania

Тут справді виникає порівняння, що лише для підготовки до навчань румунських військових за участі США знадобилось 6 місяців, у той час (за даними з публічних джерел), курс підготовки українських військових для опанування нової батареї "Петріотів" склав орієнтовно два місяці.

Але схоже, що тут для хоча би наближення до відповіді треба буде врахувати одразу кілька факторів. Зокрема, на яких типах комплексів працювали оператори, які опановують Patriot, у випадку з Румунією – MIM-23 Hawk та радянський С-75М3 "Волхов".

Крім того, може бути фактор наявної кількості інструкторів від США, які могли би бути залучені для підготовки наших та румунських операторів. Також може бути мова про зміст навчальної програми, її інтенсивність та пріоритетність в реалізації для усіх трьох сторін, тобто в даному випадку США, наших та румунських військових.

Читайте також: КНДР заявляє, що має одразу 250 установок під ракети Hwasong-11D, і це більше чим в РФ під "Іскандери"