xcounter
#

КНДР заявляє, що має одразу 250 установок під ракети Hwasong-11D, і це більше чим в РФ під "Іскандери"

10511
Передача пускових установок під Hwasong-11D, серпень 2024 року, офіційні фото пропагандистських ресурсів КНДР
Передача пускових установок під Hwasong-11D, серпень 2024 року, офіційні фото пропагандистських ресурсів КНДР

Північнокорейський режим заявляє про гігантські масштаби виробництва ракетних комплексів малої дальності, які перевершують усі відомі величини

В публічному просторі вже циркулюють дані з посиланням на офіційні пропагандистські ресурси Північної Кореї про те, що їх військо під час відповідної церемонії за участі диктатора Ким Чен Ина отримало одночасно аж 250 мобільних пускових установок під ракети малої дальності типу Hwasong-11D, котрі вважаються зменшеним варіантом ракет KN-23 як північнокорейської копії російських ракет "Искандер".

Тут є показовим, що на фотографіях північнокорейських пропагандистів нема чітких підтверджень, що там точно може йтись хоча би про близьку до 250 одиниць кількість переданих пускових установок під Hwasong-11D. У хід пішли різні візуальні ефекти, в тому числі й салюти на тлі вишикуваних мобільних ПУ.

Читайте також: Українські дрони рознесли авіабазу "Морозовськ": ГУР МОУ оприлюднило супутникові знімки
Передача пускових установок під Hwasong-11D, серпень 2024 року, офіційні фото пропагандистських ресурсів КНДР

Навіть чисто з формальної точки зору, то в даному випадку КНДР про заявляє про буквально шалену кількість одночасно отриманих пускових установок під ракети малої дальності, незалежно від того, який саме ракурс для порівняння брати. Наприклад, можемо взяти цифри з довідника The Military Balance 2023 про те, що на минулий рік армія РФ мала в своєму розпорядженні усього 150 мобільних пускових установок під ОТРК "Искандер" та ще 50 пускових установок "Точка-У".

Можна також взяти для порівняння й іншу відому величину, яка циркулює в публічному просторі – що на момент розвалу СРСР радянська армія мала усього 15 ракетних бригад з комплексами "Точка-У", в кожній з яких було по 12-16 пускових установок, що дає діапазон від 180 до 240 одиниць.

Тобто ці усі приклади вже дозволяють сумніватись у тому, чи змогла б Північна Корея чисто в ресурсному плані "витягнути" виробництво аж 250 мобільних пускових установок під оперативно-тактичні ракети. Через що не можемо виключати, що частина навіть з показаного на фото пропагандистів КНДР можуть бути просто макетами.

Передача пускових установок під Hwasong-11D, серпень 2024 року, офіційні фото пропагандистських ресурсів КНДР

Більш того, заявлені 250 пускових установок означають необхідність накопичити відповідний запас одразу в 1000 ракет хоча би на один залп (якщо виходити із того, що на одній пусковій має розміщуватись до чотирьох Hwasong-11D). Здатність КНДР виготовити настільки велику кількість ракет навіть за ресурсної підтримки РФ та/або Китаю також можна поставити під сумнів.

Але мабуть найважливішим тут буде те, як описану вище інформацію потрактує безпосередньо воєнно-політичне керівництво США. Тобто – чи сприйме це в ключі, що північнокорейський режим намагається перебільшувати свої можливості, чи якраз навпаки, що КНДР за підтримки своїх "старших товаришів" намагається підняти градус протистояння до рівня часів "Холодної війни".

Окремо нагадаємо, що згадані вище Hwasong-11D мають дальність стрільби від 100 до 180 кілометрів по квазібалістичній траекторії, про їх випробування стало відомо зокрема в травні 2024 року.

Читайте також: Схоже, що США все ж таки передали до України F-16, але для дуже специфічної ролі