xcounter
#

Схоже, що США все ж таки передали до України F-16, але для дуже специфічної ролі

F-16 повітряних сил України
F-16 повітряних сил України
109607

Західні фахівці упізнали у двох F-16 доволі специфічну версію цього винищувача ADF, єдиним можливим донором яких є США

Попри те, що донорами F-16 для України є Нідерланди, Данія, Норвегія та Бельгія, а США дистанціювалось від передачі літаків, з огляду на все у Вашингтоні все ж таки це зробили. Справа в тому, що на офіційному відео з ними фахівці помітили доволі цікаву деталь на двох F-16.

Мова йде про літаки, які стояли за спиною Володимира Зеленського і відрізняються від ще двох, які здійснювали польоти та були озброєнні. Зокрема увагу західних фахівців привернули увагу антени системи свій-чужий, які знаходяться перед кабіною пілота.

Читайте також: Ізраїль не розкриває таємниць про наземні роботи на полі бою, але тут передусім про нове життя для M113

Така гостра форма антен використовувалась у перших F-16A, а наявність пошукового прожектора з правого боку дозволяє ідентифікувати цей літак, як F-16A ADF.

Це спеціальна модифікація винищувача для протиповітряної оборони, яка передавалась до американської нацгвардії. Другий літак на "статичній експозиції" також має аналогічну форму антен, але немає пошукового прожектора.

Також на обох цих винищувачах відсутні автоматичні 20-мм гармати, технічні написи тощо. І з огляду на це одразу було зроблено припущення, що ці, як мінімум два F-16, були передані США у ролі хибних цілей. При цьому саме американська сторона залишається фактично єдиним кандидатом на роль донора, бо літаки у цій версії експортувались вживаними до Йорданії та Таїланду, а також давались в аренду Італії.

Саме тому їх демонстрація під час урочистостей взагалі не несла жодного ризику для справжніх винищувачів. При цьому використання фюзеляжів F-16 у ролі хибних цілей дійсно максимально ефективне рішення, бо відмінність від справжніх настільки незначна, що для ідентифікації знадобиться підходити впритул.

Із супутника, дрона та навіть у бінокль ці старі нельотні F-16 будуть виглядати, як справжні. А вже до цих планерів F-16 вочевидь будуть додані й сучасні надувні макети цих літаків.

Надувний макет F-16
Справжній F-16 та надувний макет F-1

І варто розуміти, що для ворога знищення українських F-16 буде задачею №1, тому будь-які методи та хитрощі маскування винищувачів, місць їх базування та дотримання інформаційної тиші є запорукою їх ефективного використання.

Читайте також: Фатальна незворотність: РФ не може ремонтувати свої субмарини у Чорному морі - їх втрата лише питання часу