xcounter
#

Фатальна незворотність: РФ не може ремонтувати свої субмарини у Чорному морі - їх втрата лише питання часу

9314
Підводний човнен проєкту "Варшав'янка"
Підводний човнен проєкту "Варшав'янка"

Потоплення "Ростов-на-Дону" означає автоматичне незворотне виведення з ладу ще чотирьох субмарин РФ

Після того, як Збройні Сили України вдруге та вже остаточно уразили підводний човен Б-237 "Ростов-на-Дону" Чорноморського флоту РФ, поза межами поля зору міг залишиться дуже важливий висновок: у ворога немає можливості ремонтувати свої підводні човни у Чорному морі.

Нагадаємо, що спочатку "Ростов-на-Дону" потрапив під удар крилатими ракетами Storm Shadow/SCALP 13 вересня 2023 року. Тоді підводний човен знаходився у сухому доці Севастопольського морського заводу.

Читайте також: З якої відстані до "нуля" українські Су-24 здійснюють пуск крилатих ракет Storm Shadow/SCALP
Ростов-на-Дону після першого ураження
"Ростов-на-Дону" після першого ураження

Лише у червні 2024 року "Ростов-на-Дону" змогли відремонтувати до стану, який дозволяв йому триматися на воді та перевели у Кілен-бухту, де знаходиться 13-й судноремонтний завод. Саме там, під час продовження ремонтних робіт на плаву цей підводний човен, вочевидь і був потоплений.

Тобто наразі у Сил оборони України є доведена можливість знищення російських підводних човнів у поки окупованому Севастополі, які знаходяться, не лише у сухому доці, а й у "стінки". І це дуже важливий аспект, бо у Чорному морі у РФ перебуває ще три підводних човни аналогічного проєкту "Варшав'янка" Б-265 "Краснодар", Б-268 "Великий Новгород" та Б-271 "Колпино", а також проєкту "Палтус" Б-871 "Алроса" (можливість застосування ракет "Калибр" під питанням).

підводні човни РФ чорноморський флот

При цьому основним ремонтним заводом підводних човнів у Чорному морі у РФ є саме Севастопольський морський завод. Хоча і він не завжди міг виконувати необхідні роботи і часом російським підводним човнам необхідно було здійснювати походи навколо Європи, щоб пройти планові ремонти на "Кронштадтському морському заводі".

Наприклад, "Ростов-на-Дону" проходив ремонт у Кронштадті з листопада 2020 по березень 2021 року. ""Краснодар" чотиримісячний ремонт там проходив з серпня 2020 року. Також вдалось знайти офіційну інформацію про ремонт "Колпино" у Криму у Севастополі на початку 2022 року, за планом він мав бути завершений 1 лютого 2022 року, за логікою до нього його мав пройти "Великий Новгород".

Водночас зараз для всіх російських підводних човнів можливість виходу з Чорного моря відсутня через перекриття Босфору Туреччиною. Більше того, дуже сумнівна можливість їх втечі і через "чорних хід" - через Азовське море та Дон. А єдина можлива альтернатива - судноремонтний завод у Новоросійську, який ніколи не займався підводними човнами. Також це не профіль і для суднобудівних та ремонтних підприємств у Керчі, які також у зоні ураження на прикладі "Аскольда".

Тобто у РФ наразі всі підводні човни залишились без можливості повноцінного ремонту, бо для цього їх необхідно загнати під удар в окупований Севастополь. При цьому експлуатація всіх трьох "Варшав'янок" у РФ вкрай активна і частота їх ремонту та обслуговування вища за норми мирного часу. Більше того, навіть у бухті Новоросійська ворог їх тримає у напівзануреному стані.

підводні човни РФ чорноморський флот
Два напівзанурені підводні човни ЧФ РФ в акваторії Новоросійська, 17 травня 2024 року, джерело - MT_Anderson

Звісно це не означає, що у РФ вже "завтра" всі підводні човни стануть у причалу. Більше того, скоріш за все, відсутність регламентних ремонтних робіт навряд взагалі змусить командування решток російського Чорноморського флоту щось змінити. Але виведення з ладу чотирьох підводних човнів РФ - це лише питання часу.

І чим довше Б-265 "Краснодар", Б-268 "Великий Новгород" та Б-271 "Колпино" перебувають без ремонту, тим більша ймовірність того, що вони, як мінімум, не зможуть вийти в море, а як максимум - зазнають аварії під водою.

Читайте також: Якими зенітним FPV-дронами збивають російські розвідувальні БПЛА та як це відбувається (відео)