xcounter
#

Ізраїль не розкриває таємниць про наземні роботи на полі бою, але тут передусім про нове життя для M113

6306
Ймовірно, безпілотний M113, яким керують ізраїльські військові
Ймовірно, безпілотний M113, яким керують ізраїльські військові

Низка різних країн все більше звертає увагу на безпілотні наземні роботизовані платформи, які дедалі активніше експлуатуються військовими на полі бою

Ізраїльські військові протягом останнього часу у війні з терористами з ХАМАСу використовують на полі бою низку різних безпілотних роботизованих платформ, у тому числі й автономні версії наявних на озброєнні бронетранспортерів. Однією з таких машин був "роботизованих" легендарний бронетранспортер M113, який використовувався під час операції у Рафахі, а у травні у мережі з’явилися кадри експлуатації цієї машини ймовірно саме у безпілотному варіанті.

Читайте також: Ізраїль спочатку заявив про списання своїх Patriot, тепер про F-16 Barak 1, але далі є нюанс

Причому якщо говорити про M113, то його дебют відбувся ще майже 10 років тому, у далекому 2015 році під час операції Protective Edge, де якраз і тестували значну кількість нового озброєння та військової техніки. Роботизований M113 був результатом роботи компанії G-NIUS (спільне підприємство Elbit Systems та IAI), керування машиною відбувалося з центру управління - на дисплеї оператора було зображення з кабіни водія бронетранспортера.

Як відзначив один з ветеранів ізраїльських війн виданню Breaking Defense на умовах анонімності, він вбачає користь у такому переробленні наявних транспортних засобів на роботизовані системи, які на полі бою можуть виконувати нові для себе завдання.

Але загалом Армія оборони Ізраїлю тримає в таємниці свої плани щодо автономного флоту бойових машин і відмовилася коментувати виданню цю тему. Такої ж стратегії дотримується й ізраїльський оборонний гігант IAI - втім, один з представників компанії все ж окреслив напрямки роботи.

Зокрема повідомляється, що в IAI створили удосконалену версію роботизованих та автономних систем, призначених для різних платформ - тобто йдеться про інтеграцію в наявні машини необхідного програмного та апаратного забезпечення, яке формує "мізки", що дозволяють операторам керувати машинами на відстані.

Також відзначається, що Ізраїль, наприклад, використовував безпілотні бульдозери D9 у Секторі Газа для проведення інженерних робіт - розчищання маршрутів, створення вогневих позицій тощо.

Звичайно, що Ізраїль - не єдина країна, яка вирішила перетворити M113 на безпілотну платформу. Так, можна згадати й приклад від Австралії, а точніше йдеться про компанію EOS, яка у квітні цього року протестувала безпілотний M113 з бойовим модулем.

Безпілотний M113AS4
Безпілотний M113AS4

Йдеться про БМ R400 (RWS) від цієї ж компанії, і під час випробувань було уражено цілі на відстані у 300 та 600 метрів, але найголовніше - що оператор, який керував роботизованим бронетранспортером, перебував аж у 550 км від самої машини.

Крім того, можна згадати новину ще за 2023 рік, яка стосується вже іспанського війська - ця країна хоче дати "друге життя" своїм бронетранспортерам M113, які мали стати частиною стратегічної програми у напрямку наземних роботизованих платформ.

Тобто загалом це цілком робоча прагматична ідея - взяти застарілу бронемашину і за відносно невелику кількість коштів перетворити її на безпілотну платформу, яка може без ризику для військових виконувати широкий спектр завдань на полі бою.

Повертаючись до Ізраїлю, то коли ми говоримо про їхній досвід використання таких роботизованих платформ на полі бою, все ж варто відзначити, що йдеться про бойові дії проти значно слабшого противника.

Тоді як наші Сили оборони сьогодні використовують низку різних роботизованих платформ на полі бою у набагато складніших умовах - українські військові мають на озброєнні системи для різних завдань - від дронів-камікадзе і заміновувачів та роботів, озброєних дистанційно-керованими модулями "ШаБля" до транспортних платформ. Також аналогічні роботизовані системи використовує й російське окупаційне військо. І як український, так і російський оборонно-промисловий комплекс працює над новими зразками такого озброєння.

Читайте також: Високоточні "залізні жала": Ізраїль на майже 200 млн доларів закупив 120-мм мінометні міни у Elbit Systems