xcounter
#

Австралійська EOS випробувала безпілотний M113 з бойовим модулем, керували з відстані 550 км

6342
Безпілотний M113AS4
Безпілотний M113AS4

Австралія паралельно із новоствореними наземними дронами вдало відпрацьовує шлях перетворення старих бронемашин на наземні дрони

Перетворення наявного озброєння та бронетехніки на безпілотні системи є доволі перспективною відповіддю на питання, що роботи із застарілими зразками. Тому в Австралії під егідою Управління з впровадження роботизованих та автономних систем (RICO) доволі активно рухаються у напрямі перетворення M113AS4 на наземну роботизовану платформу.

Для цього на цей БТР, який у країні частково знімається з озброєння та замінюється на корейські AS21 Redback, встановили систему дистанційного керування та бойовий модуль R400 (RWS) від Electro Optic Systems, яка відома в Україні тим, що постачає протидронові зенітні системи Slinger.

Читайте також: Одну з ескадрилей F-16 "агресорів" переформатують у підрозділ протиповітряної оборони

Як повідомляє компанія, було проведено черговий етап випробувань системи, під час яких було уражено цілі на дальностях 300 та 600 метрів, але особливістю було те, що оператор озброєння при цьому знаходився у 550 км від машини.

M113AS4 безпілотний
M113AS4 у безпілотному варіанті з R400 (RWS)

Також було проведено навчання групи австралійських військових, які після короткого курсу успішно знищили повітряні цілі у вигляді дронів на дальностях до 500 метрів.

З боку Defense Epress зазначимо, що Австралія насправді доволі активно рухається у створенні опціонально "пілотованої" бронетехніки, бо при переробці того ж M113AS4 у дрон, всі органи керування для людини залишаються на місцях. А над цією темою австралійці працюють вже доволі давно.

M113AS4 безпілотні
Безпілотні M113AS4

Зокрема ще у листопаді 2021 року BAE Systems Australia передала військовим для тестів 20 M113AS4 для випробувань машин у ролі дронів. А перше їх полігонне випробування пройшло ще у 2019 році.

Читайте також: НАТО має обрати нового генсека, але цей вибір - ще та "Гра престолів"