xcounter
#

Високоточні "залізні жала": Ізраїль на майже 200 млн доларів закупив 120-мм мінометні міни у Elbit Systems

12223
Фото - Elbit Systems
Фото - Elbit Systems

Історія Iron Sting сягає ще 2010-х років, а у 2021 році було завершено випробування цього боєприпасу

Ізраїльська оборонна компанія Elbit Systems у пресрелізі повідомила, що отримала від оборонного відомства Ізраїлю контракт на постачання їхніх керованих мінометних боєприпасів Iron Sting. Термін виконання угоди - два роки, сума контракту становить близько 190 млн доларів, кількість боєприпасів, які закупили для ізраїльського війська, не розголошується.

"З урахуванням бойового досвіду, який накопичили наші передові керовані мінометні боєприпаси, цей контракт ще більше укріплює наші позиції лідеру ринку високоточних рішень. Зі зростанням військових конфліктів в умовах міської забудови збройні сили по всьому світі потребують точних технологій, які мінімізують супутню шкоду. Iron Sting від Elbit Systems задовольняє цю критичну потребу", - наголосив гендиректор Elbit Systems Land Йехуда Веред.

Читайте також: Попри війну, Ізраїль звітує про рекордний продаж зброї аж на 13 млрд, але чого продавали найбільше

Нагадаємо, що розробка цієї 120-мм мінометної міни стартувала ще на початку 2010-х років, а навесні 2021 року в Elbit Systems повідомили, що зрештою провели випробування цього високоточного боєприпасу, що дозволило розпочати серійне виробництво і подальші поставки у війська.

Згодом Армія оборони Ізраїлю закупила ці мінометні міни, вони експлуатувалися розвідувальними взводами. Вперше був використаний на полі бою у 2023 році у війні проти терористів з ХАМАСу.

Високоточний 120-мм мінометний боєприпас Iron Sting має три режими роботи - GPS/IMU, SAL+GPS/IMU та SAL+IMU, його боєголовка, як стверджує виробник, може пробивати подвійний армований бетон з ефектом вибуху та уламками. Оснащений багаторежимним підривачем із контактним, відтермінованим підривом, а також датчиком наближення.

Щодо тактико-технічних характеристик, то дальність сягає від 1 до 12 км. Вага бойової частини - 10,8 кг, довжина - 950 мм. Точність може становити менш як 1 м. Час завантаження - 15 секунд.

Читайте також: Іспанці хочуть витіснити Ізраїль з ринку озброєння Латинської Америки, для чого мають підстави