xcounter
#

Попри війну, Ізраїль звітує про рекордний продаж зброї аж на 13 млрд, але чого продавали найбільше

5081
Протиракета Arrow 3, фото —  Israel Aerospace Industries (IAI)
Протиракета Arrow 3, фото — Israel Aerospace Industries (IAI)

Трійка найбільших експортерів зброї не дивує — це Elbit Systems, IAI та Rafael

Оборонне відомство Ізраїлю нещодавно відзвітувалося про рекордний рівень експорту зброї у 2023 році — цей показник зростає вже третій рік поспіль, а загалом протягом останніх п’яти років він зріс вдвічі — до 13,073 млрд доларів минулого року. Для порівняння, у 2022 році експорт озброєнь становив на 500 млн доларів менше, ніж торік.

Як заявив очільник оборонного відомства Ізраїлю Йоав Ґалант, зростання експорту триває навіть за умови війни з бойовиками з ХАМАСу. "Хоча наша промисловість передусім зосереджена на наданні оборонному відомству можливостей для підтримки наших військ та захисту наших громадян, вони також продовжують розвивати галузі співробітництва та експорту з міжнародними партнерами", — цитує його слова видання Breaking Defense.

Читайте також: Ізраїль згадав за системи Гатлінга, щоб боротися із дронами бойовиків

З Усієї суми у понад 13 млрд доларів, значна частина, а саме 36% становлять продажі ракет та комплексів протиповітряної й протиракетної оборони (у 2022 році на цей напрямок припадало значно менше, 19%). І передусім йдеться про продаж Німеччині комплексу протиповітряної оборони Arrow 3 на 3,5 млрд доларів.

Водночас спостерігається значне падіння продажів безпілотних літальних апаратів — з 25% у 2022 році (тоді вони були в лідерах серед продажів) до 4% у 2023 році.

По інших пунктах статистика виглядає наступним чином:

  • засоби РЕБ та радари — 11%;
  • бойові модулі та пускові установки — 11%;
  • пілотовані літаки та авіоніка — 9%;
  • боєприпаси та інше озброєння — 8%;
  • бронетранспортери та транспортні засоби — 5%;
  • засоби спостереження та оптоелектроніка — 5%;
  • розвідувальні, інформаційні та кіберсистеми — 4%;
  • системи C4I та засоби зв’язку — 4%;
  • космічні системи — 2%;
  • морські системи та платформи — 1%.

Згідно з оприлюдненою статистикою, найбільше продажів було здійснено в Азійсько-Тихоокеанський регіон (48%), далі йде Європа (48%) і Північна Америка (9%). На Південну Америку припадає всього лише 4%, на Африку — 1%.

Фото: Elbit System
Фото: Elbit System

Скільки всього компаній експортували зброю у 2023 році залишається невідомим, у 2022 році оборонне відомство звітувало про близько 120 оборонних підприємств. Найбільше експортних угод припадає на трьох гігантів — Elbit Systems, IAI та Rafael.

Щодо останньої, то відомо, що у 2023 році обсяг продажів зріс на 85% до 8,2 млрд доларів, але невідомо, який відсоток припадає саме на експортні угоди. У Elbit Systems на експорт пішло 4,8 млрд доларів, в IAI — 3,79 млрд доларів.

Раніше Defense Express розповідав, що у KNDS розкрили характеристики EuroPULS — ізраїльського аналога ракетної системи HIMARS, що буде запускати й крилаті ракети з дронами.

Читайте також: Ізраїль має для однієї з країн план викупити у США вертольоти Black Hawk та модернізувати їх