xcounter
#

Ізраїль згадав за системи Гатлінга, щоб боротися із дронами бойовиків

10234
Фото — U.S. Navy
Фото — U.S. Navy

Хоча ізраїльські оборонні компанії мають низку більш сучасних рішень для боротьби з цією загрозою

Ізраїль наразі вивчає питання, чи буде для його Сил оборони країни цікавим рішення протидіяти безпілотникам гарматами M61 Vulcan — їх можна було б розташувати на бронетранспортерах, які будуть дислокуватися уздовж північних кордонів країни. Над таким напрямком у країні почали розмірковувати після того, як "Хезболла" запускала дрони та ракети у бік країни у квітні цього року.

Як розповідають у виданні Defense News, за підрахунками науково-освітнього центру "Альма", бойовики "Хезболли" мають понад 2500 БПЛА, як розвідувальних, так і ударних, а інтенсивність атак збільшилася із семи у лютому до одразу 24 у березні цього року.

Читайте також: Ізраїль збиває ледь не половину власних дронів, це типова проблема

Для протидії ворожим дронам у Північному командуванні збройних сил Ізраїлю було створено підрозділ, який здійснює націлювання на дрони, були розгорнуті системи виявлення безпілотників на північних кордонах. Разом з тим, у цьому місяці бойовики змогли відправити БПЛА у повітряний простір Ізраїлю, щоб атакувати військовий об’єкт.

Щодо гармат M61 Vulcan, то в ізраїльському війську вони перебували на озброєнні у складі машин Machbet (модернізація самохідної автоматичної зенітної установки M163 Hovet, що створена на базі бронетранспортера M113), які Ізраїль використовував з 1997 по 2006 рік.

Що цікаво, сьогодні ізраїльські компанії, такі як Rafael чи IAI (Israel Aerospace Industries) мають низку власних різних рішень для боротьби з дронами, і, як відзначають у виданні, вони відмовилися коментувати ймовірність озброєння війська системами Гатлінга. Також цю інформацію відмовилися коментувати в оборонному відомстві країни.

Водночас у ЦАХАЛі виданню відзначили, що військові наразі не мають гармат M61 Vulcan, і що це рішення разом з іншими варіантами захисту проти дронів проходить випробування. Мовляв, є низка різних пропозицій, частина з яких знаходиться на стадії експлуатаційних випробувань, інша — досліджень і розробок тощо.

У цьому контексті варто згадати нещодавню новину про те, що на аналогічні традиційні системи робить ставку Південна Корея, яка витратить 650 млн доларів на CIWS-IICIWS-II, національну версію відомої Phalanx.

Читайте також: Данія вже отримала свої PULS з Ізраїлю: коли аналог HIMARS коштує дешевше, а доставка - швидша