xcounter
#

Болгарія націлилась купити IRIS-T включно з далекобійною версією SLX

3899
 IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

Бойовий дебют німецького зенітного ракетного комплексу IRIS-T в Україні перетворює його на бестселер

Болгарія планує стати ще одним покупцем німецького зенітного ракетного комплексу IRIS-T від німецького Diehl. Про це свідчить проєкт болгарського уряду, який був поданий на затвердження до парламенту.

У документі йдеться про плани закупити мінімум один IRIS-T SLM середньої дальності, на що необхідно витратити 182,11 млн євро. Але зазначається можливість придбати ще до п'яти IRIS-T SLM та навіть один комплекс більшої дальності у версії SLX із планом витрат до 2032 року.

Як раніше повідомляв Defense Express, Українські дрони рознесли авіабазу "Морозовськ": ГУР МОУ оприлюднило супутникові знімки

Зазначимо, що IRIS-T SLX - це ЗРК який поки знаходиться на стадії розробки. Він має забезпечити знищення цілей на дальності до 80 км та на висотах до 30 км, тобто вдвічі далі за SLM.

IRIS-T SLX
IRIS-T SLX

Як пише болгарське видання Novinite, цьому поданню передувало зустрічі представників міноборони Болгарії із представниками Diehl, а закупівля буде проходити у межах пан'європейської ініціативи European Sky Shield Initiative (ESSI).

З боку Defense Express зазначимо, що до того, як Україна не почала використовувати у бою ЗРК IRIS-T, він не мав і тіні сьогоднішньої популярності. Зокрема першим його оператором у версії ближньої дальності IRIS-T SLS стала Швеція, а середньої дальності IRIS-T SLM - Єгипет. Все змінилось саме після того, як німецький засіб ППО показав максимальну ефективність.

IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

Але з 2023 року Diehl отримав замовлення від самої Німеччини, Естонії (спільно з Латвією), Австрії та Словенії, загалом на близько півтора десятка IRIS-T SLM та ще чотири IRIS-T SLS. Твердий контракт Diehl має і на виготовлення цих ЗРК для України. Також закупівлю цих ЗРК розглядає Литва.

А Норвегія завдяки союзу Kongsberg та Diehl отримає NOMAD у кількості шести одиниць, до якого також придивляються Нідерланди з бажанням закупити до 18.

Більше того, елементи IRIS-T будуть інтегровані до новітньої багаторівневої інноваційної системи ППО NNbS. А з інтеграцією цього ЗРК у фрегати проєкту F125 ВМС Німеччини перед IRIS-T відкриється не просто нова сторінка, а ціла сфера діяльності. Тобто Diehl об'єктивно має розписані на багато років вперед замовлення та впевненість у тому, що їх буде ще більше.

Нагадаємо, КНДР заявляє, що має одразу 250 установок під ракети Hwasong-11D, і це більше чим в РФ під "Іскандери"