xcounter
#

РФ передає Ірану С-400 для захисту ядерних об'єктів, вочевидь із фахівцями

РФ передає Ірану С-400 для захисту ядерних об'єктів, вочевидь із фахівцями
4498

Попри очевидний брак систем ППО для власного захисту, Кремль вирішив допомогти Ірану

На передодні нового витка загострення між Ізраїлем та Іраном, який пообіцяв здійснити рішучий удар у відповідь на ліквідацію лідера ХАМАСУ Ісмаїла Ганія, до Тегерану прибув Шойгу. Який після звільнення з посади очільника міноборони займає посаду секретаря радбезу РФ.

Він провів ряд зустрічей із президентом, секретарем ради нацбезпеки та очільником генштабу. Офіційно головною темою стало "розширення двостороннього партнерства заради глобальної безпеки та миру", при цьому у РФ назвали Іран "одним з ключових та стратегічних союзників у регіоні".

Читайте також: Чи справді в країнах Європи є аж 2000 Leopard 2, і в яку пастку можуть потрапити розробники нових ОБТ

Але, як повідомляє New York Times, Іран попросив у РФ сучасні системи протиповітряної оборони у межах підготовки до війни з Ізраїлем. І, відповідно до отриманої від іранських посадовців інформації, РФ відповіла на це прохання позитивно та вже розпочала постачання.

с-400

З боку Defense Express зазначимо, що потреба Ірану у засобах ППО від РФ пов'язана з тим, що Ізраїль пригрозив знищити всі іранські ядерні об'єкти. Хоча об'єктивно Іран має доволі потужну ППО:

  • 4 дивізіони С-300ПМУ2, отримані від РФ за контрактом від 2007 року
  • 3 дивізіони С-200
  • невідома кількість Bavar-373, іранського ЗРК нібито наближеного до С-300
  • невідома кількість Talash/15th Khordad, нібито далекобійні ЗРК із дальністю 150 км
  • близько 50 MIM-23 HAWK та копії Mersad
  • 29 ЗРК "Тор" законтрактованих у РФ у 2005 році
  • 9 ЗРК HQ-2, китайської копії С-75

Водночас такий перелік сил вже прямо говорить про доволі серйозний недолік. Відсутність навіть "паперової" протиракетної оборони, тобто Іран цілком міг попросити у РФ лише С-400, який за деклараціями Кремля може збивати балістичні ракети.

На це також вказує те, що Іран ще на рівні березня 2023 року з'явилась інформація про активні рухи Тегерана у напрямку отримання від РФ саме С-400. Хоча жодної інформації про укладення будь-якого договору не було, можливо через те, що на фоні їхнього браку та стабільних втрат у цих ЗРК Кремль навряд був би у цьому зацікавлений. Але, за оцінками, навіть після підписання домовленості на їх постачання у Кремлі пішло б два роки.

с-400

А окрім самих ЗРК необхідні ще і розрахунки. Тому єдиний варіант термінової передачі ЗРК С-400 - це їх перекидання разом із російськими військовослужбовцями. При цьому, за інформацією від ізраїльських ЗМІ, РФ вже перекинула до Ірану потужні комплекси РЕБ "Мурманськ-БН" та навіть ОТРК "Искандер". Які вочевидь також експлуатуються російськими військовими.

Таким чином можлива ірано-ізраїльська війна цілком вірогідно буде означати пряму участь у ній РФ. Тим паче, що для Кремля це буде далеко не в перше. Зокрема можливо згадати розміщення у Єгипті радянських військ під час Арабо-ізраїльської війни на виснаження, які брали пряму участь у конфлікті.

Читайте також: Наша ППО збила дві балістичні ракети на Київщині, йдеться про "Искандер-М" чи KN-23 з КНДР