xcounter
#

Іран хоче від РФ ще й ЗРК С-400, але може загнати цим сам себе у пастку

3263
Іран хоче від РФ ще й ЗРК С-400, але може загнати цим сам себе у пастку

Іран продовжує вишукувати зброю в РФ і наступним пунктом можуть стати ЗРК

Іран шукає для себе нові засоби протиповітряної оборони і з цим питанням країна звернулася до РФ – як розповідає видання Bloomberg, Тегеран хоче посилити свою ППО російськими зенітними ракетними комплексами С-400, які РФ експлуатує з 2007 року.

Наразі РФ публічно не оголошувала, чи планує вона поставляти ці ЗРК своєму "союзнику", але водночас з урахуванням того, як Москва та Тегеран "зблизилися" після повномасштабного вторгення РФ в Україну, така "оборудка" виглядає цілком реальною – як відзначають у виданні, за умови, що РФ на неї погодиться, С-400 можуть бути розгорнуті в Ірані менш як за два роки.

Читайте також: У РФ відзвітували про успішне постачання до Індії С-400 та плани продати інші ЗРК та винищувачі попри санкції
ЗРК С-400 РФ іран ізраїль ядерна зброя
Пускова ЗРК С-400

Втім, в усій цій історії є доволі іронічний нюанс – посилаючись на джерела в Ізраїлі та США, у виданні кажуть, що рішення Ірану про закупівлю ЗРК С-400 лише "звузить вікно" для потенційного ізраїльського удару по ядерній програмі Ірану.

"Ми дуже довго чекали. Я можу сказати вам, що зроблю все, що в моїх силах, щоб запобігти тому, щоб Іран отримав ядерну зброю", – так нещодавно прокоментував ймовірний удар по Ірану прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу.

Водночас чим більше Іран матиме ППО, тим менше шансів в Ізраїлю буде здійснити свої плани, тому, як відзначає Йосі Купервассер, старший науковий співробітник Форуму оборони та безпеки Ізраїлю та колишній розвідник, "ми аналізуємо, коли буде найзручніший час для того, щоб вжити заходів" у відповідь.

Занепокоєність щодо ядерної програми Ірану зросла після того, як інспектори МАГАТЕ "знайшли" в країні збагачений до 84% уран – всього на 6% менше необхідного для ядерної зброї рівня. Крім того, раніше у США також заявили, що Іран здатен виготовити достатню кількість розщеплювальних матеріалів для однієї ядерної бомби за 12 днів – для прикладу, у 2018 році цей термін становив 12 місяців.

Читайте також: Новітню "вбивцю С-400" хочуть запускати з наземної пускової: які можуть бути варіанти для ракети AARGM-ER