xcounter
#

В Ізраїлі бідкаються, що РФ терміново перекинула до Ірану ОТРК "Искандер" та комплекси РЕБ "Мурманск-БН"

40190
ОТРК "Искнадер" з крилатими ракетами
ОТРК "Искнадер" з крилатими ракетами

Повідомлення, що Ірану було перекинуто російську зброю, яка до цього не експлуатувалась у країні, означає те, що використовувати її будуть самі росіяни

На фоні обіцяного Іраном удару по Ізраїлю, як помсти за ліквідацію політичного лідера ХАМАСУ Ісмаїла Ганія у Тегерані, з'явились повідомлення, що РФ екстрено передала іранцям додаткову зброю.

Нібито мова йде про оперативні ракетні комплекси "Искандер" та комплекси радіоелектронної боротьби "Мурманск-БН". Про це пише ізраїльська служба новин "14 каналу", з уточненням, що з РФ до Ірану було здійснено ряд рейсів військово-транспортних літаків Ил-76.

Читайте також: Що змогла виторгувати Польща за компенсаційними угодами у США за закупівлю 96 Apache
ОТРК Искандер
ОТРК "Искандер"

З боку ж Defense Express додамо, що жодного з цих видів озброєння та військової техніки на озброєнні Ірану немає. Більше того, передача їх не обговорювалась у публічному просторі до цього, і навіть натяків на це не існувало. Таким чином РФ навряд проводила підготовку іранських фахівців на цій техніці.

А це означає лише одне: якщо РФ дійсно перекинула до Ірану "Искандер та "Мурманск-БН", то лише разом із власними військовослужбовцями. У іншому випадку переміщення цього озброєння не має жодного сенсу. Також можливо, що ці комплекси одразу розгорнули, бо сьогодні у ночі Іран випустив попередження для цивільних літаків про можливі аномалії у роботі GPS у своїх центральних та західних районах.

Варто додати, що "Мурманск-БН" має спеціалізацію у пригніченні супутникової навігації та комунікації у короткохвильовому діапазоні на значних відстанях у нібито 5000 км. Цей комплекс у РФ просувається, як засіб пригнічення систем зв'язку оперативно-стратегічного та оперативно-тактичного рівня.

Мурманск-БН Крим
"Мурманск-БН" під поки окупованим Севастополем

Щодо ОТРК "Искандер", то його можлива передача до Ірану у ключі атаки по Ізраїлю доволі цікава. Бо до цього часу саме Москва була зацікавлена у іранських ракет, а не навпаки. Більше того, вочевидь Тегеран не міг бути зацікавлений в отриманні цього російського комплексу з балістичними ракетами, бо вони мають офіційну дальність до 500 км. Водночас для атаки по Ізраїлю Ірану необхідні ракети із мінімальною дальністю близько 1200 км.

А це означає, що єдиним можливим логічним варіантом є передача так званого "Искандер-К", з крилатими ракетами Р-500, які мають орієнтовну дальність у 1500 км. Хоча об'єктивно потреба у цих ракет для Ірану також сумнівна через те, що на його озброєнні перебувають крилаті ракети типу Soumar, зроблені на базі Х-55. Але можливо питання у якості ракет іранського виробництва.

Soumar
Soumar

У будь-якому випадку, наразі дійсно очікується масштабна атака Ірану по Ізраїлю. Називаються різні дати її проведення, починаючи від ночі з 5 на 6 серпня. Але цілком можливо, що це буде повторення атаки 14 квітня, коли Іран запустив по Ізраїлю близько 130 дронів-камікадзе Shahed-136, 120 балістичних ракет та 30 крилатих ракет.

У результаті валова частина з них була збита ще на підходах до території Ізраїлю, а значний вклад у цей процес внесли США. Водночас у Тегерані запевнили, що всі цілі удару були досягнуті.

Читайте також: КНР будує найбільший в світі десантний корабель Type 076 з вражаючими характеристиками