xcounter
#

Що змогла виторгувати Польща за компенсаційними угодами у США за закупівлю 96 Apache

3660
AH-64E Apache (всі фото: US DoD)
AH-64E Apache (всі фото: US DoD)

Гранична ціна 96 ударних вертольотів AH-64E Apache Guardian становить 12 млрд доларів і передбачає офсетні угоди, які мають залишити хоча б частину коштів у Польщі

У Польщі оголосили зміст компенсаційних (офсетних) угод у межах масштабного контракту на закупівлю 96 ударних вертольотів AH-64E Apache Guardian. Це вкрай важлива частина закупівлі, яка дозволяє залишити частину грошей у національній економіці.

Особливо враховуючи те, що у серпні 2023 року США дали дозвіл закупити ці вертольоти за граничною ціною у 12 млрд доларів. Перший набір угод був підписаний у вересні 2023 року. За ними Польща на протяжностях авіазаводу у Лодзі буде обслуговувати РЛС та систему наведення ракет вертольотів Apache.

Читайте також: Болгарія націлилась купити IRIS-T включно з далекобійною версією SLX
AH-64 Apache

Але сьогодні, 5 серпня, міноборони Польщі уклало домовленості із Boeing i General Electric. У випадку з Boeing, який є кінцевим виробником Apache, як пише польське видання Defense24, мова йде про можливість на національних потужностях обслуговувати вертольоти.

А із General Electric укладено угоду щодо передачі компетенцій не просто з обслуговування, а з капітального ремонту двигунів T700 та CT7, які використовуються в Apache. А окрім того, у цілому ряді інших вертольотів, включно з AH-1Z Viper та UH-1Y Venom, UH-60 Black Hawk та машин на його базі, а також європейських NH90 та AW101. Як зазначає видання, це може дозволити Польщі стати центром обслуговування цих двигунів.

Двигун T700
Двигун T700

З боку Defense Express зазначимо, що зміст офсетних угод для Польщі дійсно доволі значний. Справа в тому, що за звичною пропорцією вартість закупівлі становить лише 30% від загальної вартості експлуатації за весь час. Тобто якщо Польща витратить 12 млрд доларів на 96 Apache, то ще 28 млрд доларів будуть витрачені впродовж десятиріч їх експлуатації та частина з них залишиться у Польщі.

Водночас справедливою може бути і думка, що для такої масштабної закупівлі компенсаційні угоди не відрізняються масштабністю. Наприклад, Корея у межах контракт з Румунією на 920 млн доларів за 54 САУ K9 побудує з нуля завод з їх виробництва та поверне 736 млн доларів за офсетною угодою.

Але Корея зараз лише завойовує європейський ринок та зацікавлена у створенні нових виробничих протяжностей. А AH-64E Apache наразі є унікальною пропозицією у своєму класі і тому цілком користується своїми монопольними правами.

AH-64 Apache

І саме тому багато країн починають придивлятися до значно дешевших альтернатив. Наприклад, Німеччина замість проблемних Tiger та дорогих Apache замовила H145M на базі цивільного вертольоту. А Україні запропонували не менш прагматичний легкий ударний вертоліт Bell 407M також на базі цивільної моделі.

На останок додамо, що намір Польщі закупити таку кількість машин був озвучений ще у вересні 2022 року, але тверда угода досі залишається не укладеною.

Раніше також стало відомо, що США довелось для навчань 6 місяців вчити румунів, щоб ті відстрілялись з Patriot