xcounter
#

КНР будує найбільший в світі десантний корабель Type 076 з вражаючими характеристиками

16405
Китайський УДК проекту Type 076, ілюстративний рендер після побудови
Китайський УДК проекту Type 076, ілюстративний рендер після побудови

Про які саме характеристики там йде мова, і чому на цей корабель слід звернути таку увагу

Супутникові знімки китайської корабельні на острові Чансін демонструють буквально прогресуючі темпи робіт по будівництву першого універсального десантного корабля за проектом Type 076, який матиме назву Yulan, і котрий після завершення будівництва стане найбільшим у світі кораблем такого класу

Хоча тут мова про УДК, по роботи по якому ще далекі від завершення, зокрема там досі ще не поставили надбудову, уже відомі характеристики про китайському Type 076 дозволяють говорити про значний ріст можливостей Китаю проектувати свою силу в Тихоокеанському регіоні, пише в своїй публікації аналітичний центр CSIS.

Читайте також: Що змогла виторгувати Польща за компенсаційними угодами у США за закупівлю 96 Apache
Китайський УДК проекту Type 076 в процесі побудови, супутниковий знімок наводить CSIS

Для початку автори цієї установи пропонують звернути увагу саме на габаритні характеристики китайського універсального десантного корабля Yulan за проектом Type 076. За супутниковими знімками випливає, що цей УДК матиме польотну палубу довжиною 260 метрів та шириною 52 метри, що значно більше, аніж в американських кораблів класу America та японських легких авіаносців класу Izumo.

Крім того, китайський Type 076 загалом переважатиме над своїми найближчими аналогами в строю ВМС НВАК, ВМС США та Сил самооборони Японії за показниками водозаміщення, довжини та ширини корпусу, що відображено у відповідній порівняльній інфографіці.

Порівняння характеристик китайського УДК проекту Type 076 та його аналогів, графіка від CSIS

Однак у випадку з китайським УДК Type 076 вражаючими виглядають не тільки габаритні характеристики, але й очікувана місткість по чисельності десанту та авіагрупи, яку має вміщати цей корабель.

Стверджується, що китайський Yulan зможе брати на борт близько тисячі морських піхотинців, певну кількість десантних катерів та кілька десятків безпілотників й пілотованих літальних апаратів.

Але окремий нюанс в конструкції китайського УДК проекту Type 076 полягає і в тому, що там конфігурація польотної палуби дозволятиме використовувати цей корабель як легкий авіаносець без жодних переробок. Цьому сприятиме зокрема розміщення ліфтів для підйому літальних апаратів на польотну палубу та передбачена наявність електромагнітної катапульти для запуску літаків аналогічно до того, як це відбувається на "класичних" авіаносцях.

Від Defense Express тут наголосимо ось на такому моменті. Якщо уважно аналізувати публікації західних аналітичних центрів з характеристикою військових можливостей Китаю, то там "червоною лінією" проходить думка, що в плані проектування сили на морі та ведення бойових дій у повітрі Пекін як мінімум набуває паритету порівняно із США та іншими країнами Заходу.

На цьому тлі публікація про китайський УДК проекту Type 076, що має стати найбільшим у світі в своєму класі, виступає вагомим пазлом до картини, як зараз західні аналітики оцінюють військову міць КНР загалом.

Читайте також: США довелось для навчань 6 місяців вчити румунів, щоб ті відстрілялись з Patriot