xcounter
#

Чи справді в країнах Європи є аж 2000 Leopard 2, і в яку пастку можуть потрапити розробники нових ОБТ

17263
EMBT-ADT 140, фото - IISS
EMBT-ADT 140, фото - IISS

Які особливості мають проекти перспективних танків від європейських розробників, та на яку логіку вони опираються

Заявлена в заголовку цієї публікації цифра в 2 тисячі танків Leopard 2 може виглядати як вкрай перебільшена. Бо, якщо далі логічно подумати, якби в європейських країнах була б у розпорядженні настільки значна кількість танків, то наприклад цьогоріч Україна могла б розраховувати на явно більше число Leopard 2, аніж 29 одиниць від Іспанії та 14 одиниць спільно від Данії та Нідерландів.

Але саме такою цифрою оперують автори Military Balance Blog від авторитетного IISS, котрі свій черговий огляд присвятили проектах перспективних ОБТ від європейських виробників бронетехніки. При цьому заявлена ними цифра в 2 тисячі танків Leopard 2 окреслюється саме як потенційна ємність ринку під новітні танки, дослідні зразки яких уже демонструються на різного роду виставках.

Читайте також: Наша ППО збила дві балістичні ракети на Київщині, йдеться про "Искандер-М" чи KN-23 з КНДР
Leopard 2A-RC, фото - IISS

Якщо продовжувати далі за текстом, то тут автори установи називають п’ять проектів перспективних ОБТ, над якими зараз працюють європейські виробники бронетехніки. При цьому з описів цих проектів заодно випливає розуміння однієї специфічної пастки очікувань, в яку можуть потрапити розробники цих перспективних машин.

Виклад починається із згадки про проект танка під індексом EMBT-ADT 140, котрий наразі виглядає скоріше як "демонстратор технологій" та проміжний етап на шляху до майбутнього ОБТ під назвою MGCS. Перша ітерація EMBT-ADT 140 мала "класичну" башту із 120-мм, поточна ітерація цієї машини має "безпілотну" башту із 140-мм гарматою ASCALON та засобами протидії ударним БПЛА та іншому протитанковому озброєнню ворога.

Але нюанс в тому, що в проекті EMBT-ADT 140 одразу проявляється проблема співвідношення "вартість/ефективність"; досвід війни РФ проти України показав зокрема, що сучасні танки мають бути достатньо масовими, щоб "долати поріг виснаження" в ході повномасштабних бойових дій.

Leclerc EVO, фото - IISS

Далі у викладі по суті до єдиного знаменника зводяться два проекти танків - KF51-U від Rheinmetall та Leopard 2A-RC від KNDS. По ним наводяться такі оцінки: обидва ці проекти "пропонують менш амбітні, тому ймовірно дешевші" варіанти машин з "класичними" баштами; при цьому Leopard 2A-RC за своїми характеристиками може виступати як пряма альтернатива тому ж KF51-U, башту від якого поставити на шасі Leopard 2 можна лише після певної переробки корпусу танка.

На тій же виставці Eurosatory 2024 демонструвався варіант Leopard 2A-RC із 120-мм гарматою, передбачаються також варіанти із 130-мм та 140-мм гарматами та пусковими під керовані ракети для пуску на дальність поза прямою видимістю (NLOS).

Крім того, в цьому блозі згадувався також проект ОБТ Leclerc EVO, відмінність якого від попередніх версій "Леклерка" полягає у наявності 120-мм варіанта гармати ASCALON та додаванні четвертого члена екіпажу для управління сенсорними системами та допоміжним озброєнням.

Тут від Defense Express підкреслимо, у чому ж може бути пастка очікувань для розробників цих машин, дослідні зразки яких уже демонструються на різного роду виставках. Творці цих перспективних ОБТ цілком закономірно рухаються по вектору нарощення вогневої міці та можливостей протидії новітнім загрозам на полі бою, як наприклад ударні безпілотники, але водночас не проглядається рух в напрямку масовості виробництва таких машин, щоб заодно означало й доступність по ціні.

Наскільки гострим зараз може бути фактор саме вартості танка, може слугувати приклад хоча би Нідерландів, у яких нема грошей на батальйон Leopard 2A8, хоча там про невелику суму на рік, тому в цій країні вимушено задумались про закупівлю роботизованих систем, хоч це й не повноцінний еквівалент. Ну і крім того, не можна скидати з рахунків й фактор експансії на європейський ринок Південної Кореї з її пропозиціями по ОБТ K2.

Читайте також: Чому Україна навіть отримавши всі 79 F-16, не мала б 79 боєготових винищувачів