xcounter
#

Хоча Польща отримала перші К2 лише за 102 дні після замовлення, перші батальйони цих танків будуть боєздатні лише за 3 роки

6642
Польський K2, весна 2023 року, фото наводить видання ZBiAM
Польський K2, весна 2023 року, фото наводить видання ZBiAM

Але це пов’язано не з характеристиками машин, а з темпами поставок і формування нових підрозділів у Війську Польському

Польське видання ZBiAM на своїх шпальтах розповідає про те, як польські військові опановують танки K2 від Південної Кореї, перші з яких були поставлені в грудні 2022 року за рекордний строк – лише за 102 дні після видачі замовлення. На кінець квітня 2023 року в розпорядженні польських військових було 15 танків К2 та 48 САУ К9А1, що дорівнює одній танковій роті та двом артилерійським дивізіонам.

Але ці танки були поставлені "з надлишкового озброєння" Сухопутних військ Південної Кореї. А в наступні 2 роки південні корейці мають виготовити й поставити полякам ще 165 танків та 164 САУ, якщо звісно графік виробництва буде дотримано.

Читайте також: Як Т-72М1 і Т-80У програли Leopard 2A4 в 1994 році при випробуваннях у Швеції, і чим це було показово
Вивантаження танків К2 для збройних сил Польщі в порту Гдиня, грудень 2022 року, фото - Defence24

Екіпажі для перших польських танків К2 проходили підготовку на території Південної Кореї, курс підготовки тривав 6 тижнів. Після чого для демонстрації результатів підготовки для воєнно-політичного керівництва Польщі та для ЗМІ відбулись показові стрільби із цих танків на полігоні Wierzbina.

Станом на зараз польська армія має лише вісім повністю навчених екіпажів, що уже освоїли К2. Цікаво, що раніше ці танкісти служили переважно на Т-72М1 та PT-91 Twardy, і свої враження від південнокорейських танків висловлюють так – "це все рівно, що пересісти зі старого Fiat на сучасний автомобіль останнього покоління". Поляки хвалять К2 зокрема за ергономічність, високу маневреність та запас ходу, зручність бортової апаратури та значні можливості в бою проти сучасних танків, поєднання вогневої міці та мобільності, і що для них важливо – високу адаптивність цієї південнокорейської машини під умови експлуатації безпосередньо на території Польщі.

Польський K2, весна 2023 року, фото наводить видання ZBiAM

З кінця квітня 2023 року мав стартувати новий курс підготовки танкістів на К2 уже на польській території та за участі південнокорейських спеціалістів. Високий рівень підготовки уже навчених екіпажів підкреслює той факт, що під час показових стрільб вони вели дуже точний вогонь на ходу зі своїх танків К2.

Зазначається, що зараз польська армія в своєму арсеналі до танків К2 має навчальні снаряди K287 TP-T (HEAT) масою 22,9 кілограм та уже має (або скоро отримає) постріли К276 із підкаліберним снарядом APFSDS-T К276 (маса 19,7 кг, пробиття броні – понад 600 мм на дистанції 2000 мм із початковою швидкістю 1700 м/с) та постріли з бронебійним снарядом HEAT MP-T K277 HEAT (маса 24,5 кг, пробиття броні – близько 600 мм із початковою швидкістю 1130 м/с).

Південнокорейські танки К2, ілюстративне фото з відкритих джерел

При цьому Південна Корея також готова продавати досконаліші постріли – підкаліберні К279/К279 Improved та кумулятивні/багатоцільові К280 з вищими характеристиками.

Начальник Головного командування родів військ генерал Веслав Кукула в інтерв’ю виданню Polska Zbrojna висловив думку, що перші батальйони на південнокорейських танках К2 в строю Війська Польського стануть боєздатними орієнтовно за 3 роки. Цей строк пов’язаний не тільки із темпами майбутніх поставок від Південної Кореї, але й також – зі строками підготовки екіпажів, формування батальйонів та атестації їх поточного рівня операційної готовності.

Південнокорейські танки К2, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Грецька модернізація Leopard 2A4 з динамічним захистом та елегантним комплексом активного захисту - детальний огляд