xcounter
#

Замість відправити на звалище на безпілотні БТР тестують сучасні "апгрейди"

9706
Зображення ілюстративне, всі фото - Vegvisir
Зображення ілюстративне, всі фото - Vegvisir

Австралія не просто робить зі своїх M113 безпілотні платформи, але й шукає способи, як покращить такі роботизовані системи

Австралійське військо серйозно працює над тим, щоб надати нове життя застарілим бронетранспортерам M113, перетворюючи їх на безпілотні платформи - нещодавно армія Австралії провела чергові випробування переобладнаних БТР зі встановленим модернізованим рішенням ситуаційної обізнаності на базі змішаної реальності під назвою Vegvisir Remote.

Мета цих випробувань - подивитися, чи дійсно системи на основі змішаної реальності підвищують ефективність переобладнаної на безпілотні платформи бронетехніки, зокрема здійснювалася оцінка швидкості передачі даних для кожної окремої камери. Під час тестувань парком з неназваної кількості бронетранспортерів M113 керувало декілька операторів, розповідають у виданні Defense Post.

Читайте також: Історія САУ для Австралії тягнеться ще з 2005 - завершено будівництво виробничої бази для AS9
M113 безпілотний
Фото ілюстративне

"Замість того, щоб відправляти застаріле обладнання на звалище, можна подовжити термін його служби", - наголосив гендиректор компанії Vegvisir Інгвар Парнамяе, зауваживши, що сьогодні країни відправляють на "пенсію" чимало застарілих зразків бронетехніки, і на ринку є велика ніша з переобладнання таких машин на безпілотні чи опціонально пілотовані платформи.

Причому, окрім системи ситуаційної обізнаності Vegvisir Remote для безпілотних і опціонально пілотованих платформ, компанія також пропонує і рішення для пілотованих машин під назвою Vegvisir Core, позиціюючи цю систему загалом як універсальне рішення.

Нагадаємо, що Vegvisir (Defensphere) - це естонсько-хорватська компанія, яка була заснована на початку 2021 році, а рік потому було представлено їхню систему ситуаційної обізнаності для бронетехніки Vegvisir, яка буквально дозволяє "бачити крізь броню".

Cистема являє собою поєднання різних камер, датчиків, а також алгоритмів, завдяки яким відео з камер та дисплеї на шоломах використовуються для формування картинки "змішаної реальності" - у компанії заявляли, що за потреби екіпаж може мати дані про об’єкти на відстані аж у 10 км від бронемашини.

Екіпаж в режимі реального часу отримує дані про напрямок руху транспортного засобу в різних режимах перегляду та масштабування, стан різних функцій автомобіля, інформацію про розташування дружніх та ворожих підрозділів; заплановані оновлення персоналізованих інтерфейсів для окремих членів екіпажу, навідника чи командира.

Водночас у грудні 2023 року у Vegvisir повідомляли, що їхню систему ситуаційної обізнаності мають отримати Сили оборони України, водночас деталі про кількість та вартість ймовірної угоди не розголошувалися, поставки були заплановані на 2024 рік.

Читайте також: Спочатку Німеччина замовила в Австралії виробництво БМП, а тепер там вчитиме і своїх пілотів