xcounter
#

Видимість до 10 км: Естонія та Хорватія створюють систему, яка дозволить "бачити крізь броню"

2644
Естонія та Хорватія хочуть, щоб в їхніх бронемашинах військові почували себе більш безпечно
Естонія та Хорватія хочуть, щоб в їхніх бронемашинах військові почували себе більш безпечно

Нова система розробляється згідно зі стандартами НАТО та має забезпечити військовим новий рівень ситуаційної обізнаності.

Естонсько-хорватська оборонна компанія Defensphere розробляє революційну систему ситуаційної обізнаності бойових машин. Про це повідомляє видання Defence Blog. Нова система ситуаційної обізнаності отримала назву Vegvisir – вона має забезпечити екіпажам бронетехніки огляд поля бою крізь броню машини.

Рішення Vegvisir, засноване на інноваційних системах камер, датчиках та алгоритмах, що синтезують зображення з камер та використовують дисплеї на шоломах для забезпечення огляду "змішаної реальності" того, що відбувається безпосередньо біля самого автомобіля, а також забезпечує інформацію про об’єкти, що зацікавили екіпаж та знаходяться на відстані до 10 км від бронемашини.

Читайте також: Розібрати поле бою "на пікселі": як ACS-3 від "Скаетон" допоможе військовим під час бою у місті
система ситуаційної обізнаності
Приклад того, що саме бачить військовий з системою Vegvisir

У компанії пояснюють, що система призначена для забезпечення ситуаційної обізнаності особового складу різних броньованих машин – БТР, БМП, ОБТ тощо – дозволяє вести спостереження, краще орієнтуватися та швидше реагувати, якщо порівнювати з традиційними рішеннями.

Таким чином, військові зможуть одночасно та з мінімальною затримкою бачити все, що відбувається навколо машини. Крім того, система поєднує чотири рівні датчиків, які взаємно доповнюють один одного та забезпечують видимість у різних ситуаціях, як вдень, так і вночі.

система ситуаційної обізнаності
Система дозволяє бачити об’єкти, які знаходяться на значних відстанях

Система Vegvisir створюється відповідно до військових стандартів НАТО та інтегрується з іншими платформами, зокрема роботизованими бойовими платформами, автономними датчиками та системами управління полем бою.

Зазначається, що наразі стартап залучив 550 тисяч євро інвестицій під час першого раунду, а вартість компанії оцінюється у 5,5 млн євро.

Читайте також: Як один дрон знищує інші: цікаве відео від Raytheon з Coyote