xcounter
#

Розібрати поле бою "на пікселі": як ACS-3 від "Скаетон" допоможе військовим під час бою у місті

2685
Український безпілотник ACS-3 від "Скаетон"
Український безпілотник ACS-3 від "Скаетон"

Адаптація цивільних технологій для військової сфери – це "опція", якою користуються у багатьох арміях світу – вона допомагає швидко та ефективно отримати необхідний ефект безпосередньо на полі бою. Незабаром одним з таких прикладів адаптації може стати й український безпілотник ACS-3 від "Скаетон". Про що ж йдеться?

Нещодавно Defense Express дізнався, що завдяки високоякісній фотокамері та програмному забезпеченню, яке фахівці "Скаетон" розробили спільно з київською компанією Geoskanes, безпілотник ACS-3 навчився створювати детальні 3D-плани різних об’єктів – від фасадів будівель до мостів, великих ділянок з будинками або ж цілого міста.

ACS-3 безпілотник
Приклад 3D-плану, зробленого безпілотником ACS-3

Фактично, ACS-3 може "розібрати на гвинтики" той чи інший об’єкт – у цивільній сфері така функція особливо корисна для аналізу архітектурних споруд чи аварійних об’єктів. Наприклад, безпілотник від "Скаетон" вже встиг "відзняти" мост Патона з точністю у 0,04 м.

Читайте також: Конкурувати з Boeing: на що здатен оновлений БПЛА ACS-3M від "Скаетон"
ACS-3 безпілотник
Детальний 3D-план міста, зроблений безпілотником ACS-3M

Якщо ж цю технологію адаптувати під потреби військових, то Збройні Сили України можуть отримати ефективний інструмент для створення 3D-планів особливо небезпечних ділянок поля бою, наприклад, щільних міських забудов та інших об’єктів.

Працювати це буде наступним чином: командир підрозділу, якому треба діяти в нерозвіданій місцевості, отримує на планшет зображення від найближчого ACS-3.

За допомогою функції передачі управління камерою БПЛА від оператора до військового командир підрозділу робить необхідні знімки місцевості та отримує детальний 3D-план потрібної йому ділянки.

ACS-3M безпілотник
Безпілотник ACS-3 від "Скаетон"

Таким чином, командири підрозділів зможуть якнайефективніше використовувати наявні сили, бачити всі можливі "входи та виходи" з ситуації, що склалася, а також ймовірні позиції, де може сховатися ворог.

В сукупності це допоможе йому якнайкраще спланувати виконання тієї чи іншої місії, маючи на руках якомога більше вхідних даних, отриманих за допомогою ACS-3.

ACS-3 безпілотник
Безпілотник ACS-3 може перебувати у повітрі понад 20 годин

З боку Defense Express додамо, що схожу концепцію реалізує й Командування армійської підготовки та доктрини армії США, яке за допомогою звичайних комерційних безпілотників та сканерів-лідарів планує не тільки картографувати місцевість, але й моделювати ті самі мости, будівлі та інші особливості місцевості – аж до колючого дроту.

IVAS окуляри доповненої реальності військові
Американські військові тестують систему IVAS

За задумом, потім ця інформація буде передаватися військових в їхні окуляри з доповненою реальністю або ж, наприклад, артилерійським батареям, що готують вогневі завдання.

Читайте також: Понад 79 тисяч км, 2,16 млн знімків та 1,5 ТБ відео: досягнення "Скаетон" у 2021 році у цифрах (інфографіка)