xcounter
#

ЗСУ отримають круту систему, щоб буквально "бачити" крізь броню танків, БМП і БТР

22440
Зображення — Vegvisir
Зображення — Vegvisir

Вже на початку наступного року Україна має отримати на озброєння цікаву систему ситуаційної обізнаності для бронетехніки

Оборонна компанія Vegvisir на своєму акаунті у LinkedIn повідомила, що вони уклали першу угоду на постачання їхньої системи Vegvisir Core, і що "у співпраці з Defsecintel система буде використовуватися для покращення ситуаційної обізнаності екіпажів транспортних засобів в Україні.

Деталі оголошення не розкриваються, невідомо, скільки систем Vegvisir Core має бути поставлено в Україну і яка загальна вартість контракту, але відзначається, що поставки мають відбутися вже на початку 2024 року.

Читайте також: П'ять сценаріїв війни в Україні на 2024 рік: без зайвого оптимізму та фантастики
бачити крізь броню Vegvisir Core
Система Vegvisir Core буквально допомагає екіпажу бронемашини "бачити крізь броню", фото — Vegvisir

Нагадаємо, що система Vegvisir Core

— це спільна естонсько-хорватська розробка, яка має вивести на новий рівень ситуаційну обізнаність екіпажів танків, бронетранспортерів, бойових машин піхоти та іншої бронетехніки, і в прямому сенсі забезпечує огляд крізь броню машини.

Про розробку такої системи стало відомо на початку 2022 року, а запуск продукту відбувся на початку вересня цього року.

система доповненої реальності
Окуляри системи можна носити безпосередньо на голові або ж прикріпити до шолому

Vegvisir Core складається з низки систем, датчиків (датчики водія і системи датчиків ближньої дії) і алгоритмах, які сукупно забезпечують для екіпажу "змішану реальність", демонструючи на дисплеях ситуацію навколо бронемашини і забезпечують інформацію про об’єкти, що можуть знаходитися на віддаленні аж до 10 км від бронетехніки.

Система Vegvisir Core розроблена відповідно до STANAG і MIL-STD, має інтуїтивно зрозумілий та зручний дизайн інтерфейсу, щоб військовим було зручніше використовувати її у складних ситуаціях на полі бою. В наступних версіях системи планується реалізувати функцію налаштування інтерфейсу для різних членів екіпажу — навідника, командира тощо.

Система надає інформацію про місця перебування як дружніх, так і ворожих підрозділів на полі бою, накладаючи їхні позиції на відео, в режимі реального часу надає дані про місцеперебування та напрямок руху, відображає стан різних функцій машини, може бути інтегрована з інформаційними системами та іншими інтерфейсами.

Читайте також: Яку зброю дивно ігнорують на заході, хоча вона ефективно використовується в Україні