xcounter
#

У Бундесвері пояснили, як збираються перемогти РФ, якщо боєприпасів є на 2-3 тижні максимум

З огляду на плани, у Бундесвері взагалі не орієнтуються на наземну компоненту (всі фото: Bundeswehr)
З огляду на плани, у Бундесвері взагалі не орієнтуються на наземну компоненту (всі фото: Bundeswehr)
28436

Оголошений у збройних силах Німеччини план відбиття агресії РФ просто сяє "надійністю" тому, у кращому випадку, він просто "спірний"

На фоні величезних проблем Бундесверу із забезпеченням обороноздатності Німеччини, не говорячи про європейський сегмент НАТО загалом, з'явився перший офіційний коментар щодо того, як німецькі збройні сили будуть відбивати агресію РФ.

На це питання, під час форуму RÜ.NET 2024, що пройшов у Кобленці минулого тижня, дав відповідь Карстен Ставицький [Carsten Stawitzki], начальник відділу озброєння міністерства оборони Німеччини.

Читайте також: РФ вкрала та розширила ідею українського "Корсара" та для свого ПТРК "Корнет" розробляє легку ракету 9М134

"Я не сподіваюся, що ми використаємо 155-мм артилерійські снаряди, щоб змусити німецьку армію розпочати окопну війну, яку німецька армія не витримає 14 днів або трьох тижнів. Противник має бути знищений задовго до того, як він навіть зможе становити для нас загрозу", - відрапортував Ставіцький, якого цитує Hartpunkt.

бундесвер

З боку Defense Express зазначимо, що строки у 2-3 тижні максимум щодо можливості ведення "окопної війни" прямо пов'язані із запасами боєприпасів у Бундесвері. При цьому нібито ще у 2022 році їх було взагалі на два дні. Водночас стандартний норматив НАТО - запаси на 30 діб активних бойових дій.

Саме тому у Бундесвері й говорять про знищення противника на значній дальності. Як пояснює німецький посадовець, це має "охопити широкі можливості вогневої підтримки ракетної артилерії, а також ракет запущених з кораблів, літаків або наземних платформ, які можуть бути використані в глибині простору потенційного противника".

Але є дві найбільші проблеми цього плану. Перша: він не дає відповіді на дуже просте питання: "а якщо ні". А що буде, якщо РФ не те що витримає масштабний далекобійний удар, а навіть цілеспрямовано розміняє втрати на час та продовжить повзучий піхотний наступ. Друга: у Німеччини немає достатньої кількості далекобійної зброї. Бо все що є, це славнозвісні Taurus, кількість яких, орієнтовно десь 150-250 одиниць у боєздатному стані.

Саме тому Карстен Ставицький зазначає, що у межах проєкту Elsa (European Long-Range Strike Approach) за найближчі декілька років мають бути розгорнуті далекобійні ракетні системи. Нагадаємо, що мова, в першу чергу, йде про нову крилату ракету наземного базування Land Cruise Missile від MDBA. Але що робити, якщо РФ атакує раніше, не очікуючи поки у Німеччини підготуються, так і залишилось неоголошеним.

Також у Бундесвері, на досвіді агресії РФ проти України, посилюють протиповітряну та протиракетну оборону. Як зазначено, оборонне відомство спрямувало значну частину бюджету саме на цей напрям і мова йде про закупівлю таких систем, як Skyranger, IRIS-T, NNbS, Patriot та Arrow 3, а лише остання з них коштувала 3,5 млрд доларів, а буде розгорнута у 2025 році.

IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

А на додачу до цього, міноборони Німеччини буде приділяти величезну увагу безпілотним системам на всіх рівнях та в усіх сферах, починаючи від величезного Eurodrone, до мініатюрних БПЛА, а також наземних та морських роботизованих платформ.

Читайте також: Пентагон розкрив скільки зараз США виробляють ракет до HIMARS та Pariot, а також артилерійських снарядів