xcounter
#

Пентагон розкрив скільки зараз США виробляють ракет до HIMARS та Pariot, а також артилерійських снарядів

HIMARS (всі фото US DoD)
HIMARS (всі фото US DoD)
10756

Американська оборонна промисловість кратно збільшила виробництво ракет та снарядів, але нові опубліковані дані відрізняються від того, що Пентагон та самі виробники говорили раніше

У США вирішили розкрити кількість боєприпасів, які зараз виробляються країною після того, як у оборонно-промисловий комплекс було додатково влито 5,3 млрд доларів. Про це йдеться в звіті, який присвячений черговій зустрічі контактної групи з питань оборони України в рамках формату Рамштайн.

Дані, які опубліковані американським оборонним відомством стосуються артилерійських снарядів та зарядів, ракет GMLRS до HIMARS, PAC-3 MSE до Patriot, постріли до ПТРК Javelin та ракети AIM-9X, яка використовується у NASAMS та на бойових літаках, як основна ракета повітря-повітря ближнього бою.

Читайте також: ДПСУ показали рідкісне відео зі 128-мм хорватською РСЗВ

Відповідно до звіту, наразі у США щомісячно виробляється 40 тисяч артилерійських снарядів у калібрі 155-мм. У порівнянні із показником 2022 року зростання становить 178%, бо тоді вироблялось лише 14,4 тисячі. Водночас метальних зарядів, без яких неможливо вистрілити сам снаряд, виробляється значно менше - 18 тисяч на місяць зі зростанням на 24% з 14,5 тисяч.

155 снаряди

Але з боку Defense Express маємо зазначити, що начальник логістики Сухопутних військ збройних сил США Даг Буш повідомив, що виробництво 155-мм артилерійських снарядів у США цієї осені має досягнути 80 тисяч на місяць.

Ракет GMLRS до HIMARS станом на кінець літа 2024 року щомісячно виробляється 1167 одиниць. Це на 40% більше ніж у 2022 році, коли вироблялось 833 ракети на місяць. Водночас у Lockheed Martin у лютому цього року офіційно повідомили, що мають до 2025 року лише вийти на темп 14 тисяч ракет щорічно, що й означає щомісячне виробництво 1167 ракет на місяць, якщо брати середній показник.

Також у Пентагоні повідомили, що за цей же час вдвічі виросло виробництво зенітних ракет MSE до Patriot, які можуть перехоплювати балістичні цілі - до 42 ракет на місяць. І маємо зазначити, що цей показник в цілому відповідає оголошеним раніше Lockheed Martin об'ємам.

Виробництво ракет Javelin збільшилось на 14%, зі 175 до поточних 200 одиниць на місяць, але оголошені зброярами цифри - 2400 ракет на рік, тобто щомісячно на 20 ракет більше. За даними Пентагона трохи більше почали виробляти AIM-9X - на 18%, 137 на місяць проти 116, але їх виробник Raytheon не розкривав об'єми їх виробництво.

Javelin

Таким чином можливо лише констатувати, що опубліковані міністерством оборони США дані відрізняються від раніше оголошених, як американськими посадовцями, так і самими зброярами.

Окрім того, у повідомлення Пентагону потрапила інформація щодо зусиль інших країн НАТО та інших країн-партнерів. Зокрема Франція та Швеція мають збільшити потужність виробництва снарядів та вибухівки вдвічі у 2025 році, подвоять випуск вишибних зарядів у 2026 році, а пороху - у 10 разів. Водночас початкові цифри не названі і необхідно враховувати те, що, наприклад, у Франції виробництво пороху було згорнуто у 2007 році та поновлюється лише зараз.

Більшу конкретику містять узагальнені показники Німеччини, Іспанії, Угорщини, Південної Африки та Австралії, які збільшать виробництво до 700 тисяч артбоєприпасів та до 10 тисяч тонн пороху на рік до 2025 року. Згадано, що Німеччина, Румунія та Іспанія будуть спільно виробляти до 1000 ракет GEM-T до Patriot.

Також згадані зусилля інших країн з інвестицій у збільшення виробництва боєприпасів, більшість з яких реалізується за європейською програмою ASAP, яка має збільшити потужності підприємств з виробництва артилерійських боєприпасів та ракет до 2 млн одиниць на рік у 2025 році.

Читайте також: Перу обирає між F-16, Gripen та Rafale й висуває доволі жорсткі умови закупівлі 24 винищувачів