xcounter
#

В яку країну вперше можуть відправити ракетну систему Typhon, яка може стріляти Tomahawk і зенітними SM-6

11964
В яку країну вперше можуть відправити ракетну систему Typhon, яка може стріляти Tomahawk і зенітними SM-6

США розширюють свої плани із розгортання нової ракетної cистеми Mid-Range Capability (MRC), також відому як Typhon

Сполучені Штати розглядають можливість вперше розгорнути свою нову ракетну систему середньої дальності в Японії - про це раніше цього тижня заявила міністр армії США Крістін Вормут, відзначається, що це питання вона обговорювала з представниками Японії під час її візиту до цієї країни у серпні цього року, зокрема була розмова з очільником оборонного відомства Мінору Кіхарой.

"Ми чітко висловили свою зацікавленість у цьому Силам самооборони Японії", - цитує її слова японське видання The Japan Times. Йдеться про ракетну систему Typhon, подробиці ймовірного розгортання поки що не оголошуються, але Вормут відзначила, що японський уряд буде самостійно визначатися із термінами всіх процесів.

Читайте також: Пентагон розкрив скільки зараз США виробляють ракет до HIMARS та Pariot, а також артилерійських снарядів
ракетний комплекс Typhon
Пускова Typhon, фото - U.S. Army

Якщо ракетна система Typhon дійсно відправиться в Японію, то це буде її перше розгортання в країні, водночас тут варто згадати, що ще у квітні цього року США вперше розгорнула цей комплекс в Індо-Тихоокеанському регіоні, а саме на острові Лусон на Філіппінах - це відбулося у рамках навчань Salaknib 24.

Нагадаємо, що Mid-Range Capability (MRC), яку також називають Typhon - це ракетна система, яку американське військо використовує для пусків крилатих ракет Tomahawk і зенітних ракет SM-6, розроблялася як проміжна ланка між ракетами PrSM, які з HIMARS чи M270 можуть бити на понад 500 км та гіперзвуковою ракетою LRHW (Long Range Hypersonic Weapon), яка повинна мати дальність у 3000 км. Водночас дальність Typhon з урахуванням Tomahawk становить до 1600 км.

Роботи над цією системою стартували у 2019 одразу після виходу РФ із угоди РСМД. У 2023 році з пускової Typhon вперше здійснили пуск зенітної ракети SM-6, а згодом і крилатої ракети Tomahawk. Одна батарея MRC/Typhon складається з чотирьох пускових, центру управління та різними допоміжними транспортними засобами.

ракетна система Typhon MRC
Батарея комплексу Typhon, фото ілюстративне, джерело - U.S. Army

Також варто згадати, що раніше цього року, у липні, США офіційно оголосили про свої плани розгорнути в Німеччині у 2026 році низку далекобійних ракетних систем із ракетами Tomahawk та SM-6 наземного базування, і також гіперзвуковим озброєнням.

Читайте також: Перу обирає між F-16, Gripen та Rafale й висуває доволі жорсткі умови закупівлі 24 винищувачів