xcounter
#

Що за гіперзвукові ракети, крім наземних Tomahawk, США планують розгорнути в Німеччині аж у 2026 році

5037
Батарея ракетного комплексу середньої дальності Typhon, який може запускати Tomahawk та SM-6, липень 2023 року, фото – U.S.Army
Батарея ракетного комплексу середньої дальності Typhon, який може запускати Tomahawk та SM-6, липень 2023 року, фото – U.S.Army

Про які типи ракетних систем йде мова, і які реальні фактори можуть завадити їх розгортанню

Сполучені Штати Америки мають намір у 2026 році тимчасово розгорнути на території Німеччини далекобійні ракетні системи, зокрема крилаті ракети Tomahawk наземного базування, наземні пускові установки під морські зенітні ракети SM-6 та гіперзвукові ракети. Відповідну заяву про це США та Німеччина зробили на полях саміту НАТО у Вашингтоні.

Заявлений намір від США привертає увагу одразу в двох ракурсах. І тут мова не тільки про те, що американські військові після завершення "Холодної війни" ще не розгортали в Європі далекобійні ракетні системи наземного базування. Тут мова і про те, що в США з’явилось далекобійне ракетне озброєння в якості геополітичного аргументу.

Читайте також: Західні ЗМІ кажуть, що Іран збільшує виробництво балістичних ракет, а також й безпілотників
Розвантаження елементів пускової установки гіперзвукового ракетного комплексу LRHW, жовтень 2021 року, фото з відкритих джерел

Про те, що США в 2026 році хочуть розгорнути далекобійні ракети в Німеччині, написало видання n-tv, в публікації якого не наприклад розбивки по кількостям систем, які мають бути розгорнуті. Але натомість було припущення, що якщо на майбутніх виборах президента США виграє Дональд Трамп, то можливо ці плани по далекобійним американським ракетам в Німеччині можуть бути підважені.

Втім, тут треба розуміти, що в цій історії мова скоріше про перспективні зразки ракетного озброєння, розгорнути які на території Німеччини може завадити не стільки загальна політична кон'юнктура, як можливі технічні проблеми із випробуванням та/або виробництвом цих систем.

Розгортання MK70 PDS під SM-6, фото ілюстративне, джерело - US Navy

Наприклад, у випадку із гіперзвуковим озброєнням США мова про комплекс LHRW, де лише одна ракета коштує 41 мільйон доларів, а ввід у стрій відсувається на 2025 рік по причині хронічних технічних проблем, а саме – американські військові на даний момент не змогли провести жодного успішного випробувального пуску із цього комплексу.

Хоча з іншої сторони, по LHRW слід зауважити і те, що у травні 2024 року Армія США купила вже другу батарею такого комплексу з поставкою до 2028 року, хоча ця система досі не пройшла жодного успішного випробувального пуску.

Батарея Dark Eagle або ж LRHW, ілюстративне зображення з відкритих джерел

У випадку із "Томагавками" наземного базування мова про ракетний комплекс середньої дальності Typhon, котрий розрахований насправді на два типи ракет – Tomahawk у версіях Block IV та Block V з дальністю пуску до 1800 кілометрів, та зенітні SM-6, що можуть бити і по наземним цілям також (тоді дальність пуску складає до 460 кілометрів).

На даний момент Армія США має лише дві батареї Typhon, кожна з яких складається із чотирьох пускових установок, машини управління вогнем та машини забезпечення. Детальніше про ракетний комплекс середньої дальності Typhon ми уже розповідали в окремій публікації.

Передача другої батареї ракетного комплексу Typhon для Армії США, січень 2024 року, фото - U.S. Army Pacific Public Affairs Office

В цьому контексті також доречно буде згадати, що ВМС США мають власну наземну пускову установку під SM-6, котра має індекс MK70 PDS, має конфігурацію вцілому подібну до "сухопутного" Typhon, але кількість наявних установок цього типу поки лишається невідомою.

Читайте також: Оцінка програми ракет LGM-35A росте скажено швидко, вже перевалила за 160 млрд доларів