xcounter
#

Західні ЗМІ кажуть, що Іран збільшує виробництво балістичних ракет, а також й безпілотників

1938
Fateh-110
Fateh-110

Поки що невідомо, про які саме типи ракет йдеться, роботи з розширення об’єктів тривають з літа-осені минулого року

Згідно з супутниковими знімками, Іран зміг суттєво розширити свої об’єкти з виробництва балістичних ракет, а відповідно йдеться й про збільшення їхніх темпів виробництва — зокрема на військові базі Модаррес ще у квітні цього року було помічено близько 30 нових будівель на двох об’єктах, більшість з яких захищені земляними насипами на випадок нещасних випадків — щоб за умови вибуху в одній будівлі, не постраждали інші.

Як розповідають у виданні Reuters, роботи з будівництва нових об’єктів у Модарресі стартували у жовтні минулого року. Крім того, проведення робіт помічено й в Ходжирі, вони розпочалися у серпні менш як рік тому.

Читайте також: Як вийшло, що в Ірану перевернувся збудований лише 6 років назад новий фрегат IRIS Sahand

Видання на умовах анонімності опитало трьох іранських посадовців, які підтвердили — обидві бази розширяють задля збільшення виробництва балістичних ракет.

Станом на сьогодні іранський арсенал оцінюється у кількості понад 300 ракет, включно з тими ракетами, що призначені для встановлення ядерних боєголовок. Водночас залишається незрозумілим, які саме типи балістичних ракет будуватимуть на нових потужностях.

Дрон Arash 2
Дрон Arash 2

Причому деякі з побудованих об’єктів нібито вплинуть й на темпи виробництво безпілотників, і навіть мають їх подвоїти. Як стверджують іранські джерела, ракети планують постачатися бойовикам з "Хезболли", а безпілотники та компоненти ракет — Росії.

Нагадаємо, про те, що Іран та РФ ведуть перемовини про передачу балістичних ракет стало відомо ще восени 2022 року, йшлося про Fateh-110 та Zolfagar, із дальністю стрільби до 300 км та 700 км відповідно.

А в лютому цього року повідомлялося, що Іран нібито передав РФ близько 400 балістичних ракет різних типів. Втім, згодом у Пентагоні відзначали, що передача ракет не зафіксована, хоча перемовини про постачання тривали доволі активно.

Читайте також: Ядерна зброя Китаю: скільки у Пекіна ядерних зарядів, балістичних ракет та інших носіїв