xcounter
#

Іран уже дав РФ 400 балістичних ракет: що це може означати

7105
Іранські балістичні ракети Fateh-110, ілюстративне фото з відкритих джерел
Іранські балістичні ракети Fateh-110, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що ця подія змінює в стратегічному вимірі, і що треба розуміти

Сьогодні видання Reuters із посиланням на одразу шість неназваних джерел написало, що Іран уже передав Росії близько 400 балістичних ракет. При цьому, як випливає з тексту оригінальної публікації, балістичні ракети сімейства Fateh-110, які можуть мати дальність стрільби від 300 до 700 кілометрів, є не єдиним типом такого озброєння, який отримали в своє розпорядження рашисти.

Зазначається, що поставки іранських балістичних ракет для РФ стартували ще на початку січня 2024 року після кількох раундів перемовин, що відбулись в Москві й Тегерані. При цьому вже відбулось чотири поставки ракет, "а в найближчі кілька тижнів" має відбутись ще кілька поставок.

Читайте також: Британці за останні вісім років провели два пуски ядерної ракети Trident, і обидва невдалі
Іранські балістичні ракети Fateh-110, ілюстративне фото з відкритих джерел

Стверджується, що частина ракет була доставлена Каспійським морем, ще частина – авіатранспортом із Ірану до РФ. При цьому неназваний іранський чиновник в коментарі для Reuters заявив, що "поставок буде більше", і що вони мають право експортувати зброю "в будь-яку країну, яку побажають".

На даний момент офіційних коментарів від урядовців США чи нашого воєнно-політичного керівництва по темі передачі балістичних ракет від Ірану для РФ наразі не було. Тому на даний момент можна зробити поки лише загальні висновки та припущення по цій ситуації.

Демонстрація макету іранської балістичної ракети Ababil під час рашистського форуму "Армия-2023", зображення з відкритих джерел

Для початку варто наголосити на тому, що заявлена цифра в 400 балістичних ракет, уже отриманих від Ірану – це буквально більше навіть за обсяг виробництва такого виду озброєнь на потужностях російського ВПК. Бо якщо виходити із актуальних даних, то наразі рашисти здатні виготовляти до 30 балістичних ракет до ОТРК "Искандер" на місяць, або ж орієнтовно 360 одиниць на рік.

На цьому тлі логічно припустити, що Москва у відповідь могла теж почати нові поставки озброєнь для Ірану, не кажучи вже про можливу оплату за поставлені балістичні ракети напряму. Але з іншої сторони, тут поки складно стверджувати, яке ж ще необхідне для Тегерану озброєння могла почати давати Москва.

Ракети КНДР та Ірану (інфографіка від Norbert Brügge)

Бо, наприклад, станом на листопад 2023 року було відомо, що РФ уже почала постачати Ірану не тільки літаки типів Су-35 та Як-130, але й навіть ударні гелікоптери Ми-28. Втім, можна пригадати і деякі дані про те, що Тегеран заявляв про інтерес отримати від Москви новітні ЗРК та берегові протикорабельні комплекси.

Головна проблема від такого "збройного трансферу" між Іраном та РФ для України - наша країна має недостатньо засобів для боротьби саме проти балістичних ракет. Тому поставка додаткової кількості західних протиракетних комплексів та ОТРК для ЗСУ стає буквально справою життєвої необхідності.

Читайте також: Аналоги Humvee, MaxxPro і M113 на полі бою проти рашистів: ексклюзивне відео бою спецпідрозділу Сил оборони