xcounter
#

Іран підтвердив отримання від РФ не лише Су-35, а й ударних вертольотів Ми-28

Ми-28
Ми-28
7408

Передача РФ до Ірану Ми-28 на додачу до Су-35 та Як-130 підтверджена на рівні міноборони Ірану

У Ірані на офіційному рівні підтвердили про отримання від РФ багатоцільових винищувачів Су-35, які були помічені у країні ще у квітні цього року. Окрім того, Тегеран заявив, що також озброюється й ударними вертольотами Ми-28 та навчально-тренувальними літаками Як-130. І якщо Як-130 в іранських кольорах вже був продемонстрований у вересні, то про Ми-28 інформація була вкрай обмежена.

Офіційну заяву відносно отримання літаків та вертольотів зробив заступник міністра оборони Ірану Махді Фарахі, якого цитує іранське Tasnim News. При цьому він заявив, що процес з отримання цих видів озброєння вже йде.

Читайте також: У 2025 році авіаційний проєкт FCAS може отримати нового учасника, якого раніше дивно критикували за F-35
Су-35
Су-35

Відносно кількості літаків та їх умов постачання звісно Москва та Тегеран не повідомляли, але орієнтовно мова може йти про 24 винищувачі Су-35, які були виготовлені за скасованим для Єгипту контрактом.

Щодо Ми-28, то на рівні січня цього року з'явилась неофіційна інформація про те, що Іран та РФ домовились про ліцензійне виробництво ударних вертольотів Ка-52 та Ми-28. Але поки, якщо брати офіційну іранську заяву, мова йде про отримання певної кількості готових Ми-28 від РФ, що звісно не виключає їх локалізацію у майбутньому.

Ми-28
Ми-28

Зазначимо, що для Ірану посилення авіації, особливо винищувальної, є більш ніж вагомим фактором, бо його авіапарк спирається на вкрай застарілі та не у повному льотному стані машини американського виробництва, які були у строю ще до революції 1979 року, китайські копії МиГ-21, а також перегнані у 1991 році іракські винищувачі.

Й загалом повітряні сили Ірану "на папері", бо реальна кількість боєздатних літаків під питанням, виглядають наступним чином:

  • F-5 - понад 75 одиниць
  • F-4 Phantom - до 68 одиниць
  • F-14 - до 43 одиниць
  • F-7M (китайська копія МиГ-21) - 24 одиниці
  • МиГ-29 (перегнані іракськими пілотами) - 35 одиниць
  • Mirage F-1 (перегнані іракськими пілотами) - до 10 одиниць
  • Су-22 (перегнані іракськими пілотами) - близько 10 одиниць
  • Су-24 (перегнані іракськими пілотами) - 29 одиниць
  • Су-25 (перегнані іракськими пілотами) - 10 одиниць

Щодо вертолітного парку, то всі іранські ударні вертольоти представлені лише залишками AH-1J Cobra (до 50 одиниць) та невизначеною кількістю одномісних легких HESA Shahed 285, що створені на базі Bell 206.

HESA Shahed 285 та AH-1J Cobra Ірану
HESA Shahed 285 та AH-1J Cobra в Ірані

Тобто російські Ми-28 закривають для Тегерану цілу лакуну серед ударних вертольотів з далекобійним керованим озброєнням та посилюють його не менше за Су-35.

Також передача Як-130 дозволяє відносно легко перетворити цей учбово-тренувальний літак на легкий винищувач/штурмовик, що для Ірану буде більш ніж логічним кроком.

Іранські Як-130
Іранські Як-130

Також не виключено, що Іран може отримати всі засоби для ремонту та модернізації МиГ-29, Су-24 та Су-25, які знаходяться у нього у складі повітряних сил. Й таким чином з боку РФ мова йде про значне комплексне посилення Ірану засобами, що об'єктивно змінюють баланс сил у регіоні. А якщо брати роль саме Су-35, то виступають фактором, який значно ускладнює спробу здійснити авіаудари по його ядерних об'єктах.

Читайте також: Коли просто "треба робити більше боєприпасів" мало: приклад Румунії з реальним дефіцитом навіть пороху