xcounter
#

Коли просто "треба робити більше боєприпасів" мало: приклад Румунії з реальним дефіцитом навіть пороху

3462
(всі фото: Armata României)
(всі фото: Armata României)

Навіть така нібито проста задача у збільшенні виробництва боєприпасів тягне за собою зусилля з воскресіння цілих промислових галузей

Румунія, як й багато інших країн Європи намагається значно розширити випуск боєприпасів, але вочевидь стикнулась з вузькими гирлами навіть попри те, що має власне кінцеве виробництво. Але основна проблема якраз у тому, що мова йде про фінальне виробництво, а не всіх складових.

Як пише Defense Romania, головною проблемою боєприпасного виробництва у країні є те, що Румунія імпортує порох з деяких інших країн, включно із Сербією. Також останніми роками масово імпортувалась й вибухівка, бо її виробництво також було припинено. Наприклад, порох на заводі у Фегераші не виробляється з 2004 року. А без цих складових звісно доволі важко зробити будь-який боєприпас.

Читайте також: Як Leopard 1A5 уже нищить росіян на дальність до 5 км, і чим він реально краще (відео)

артилерія румунія

Й звісно дефіцит боєприпасів та нарощування їх виробництва означає, що виробничі потужності мають бути збільшені не лише кінцевими виробниками, а всіма виробниками компонентів, при цьому в аналогічному масштабі. Саме тому, як зазначається, Румунія доволі активно почала вкладати кошти у поновлення виробництва всіх складових, бо, як мінімум, не має права бути залежною від імпорту для власної ж обороноздатності.

Зокрема зараз проходить реконструкція заводів поряд з Брашовом, скоріш за все - Pirochim Victoria, яке виробляє піроксиліновий порох, а також Tohan, який виробляє боєприпаси, але загалом в уїзді Брашов знаходиться одразу сім оборонних підприємств, включно з вже згаданим у Фегераші виробництвом пороху в який ще у 2020 році було прийнято рішення інвестувати 22 млн євро на реконструкцію.

Також у ньому знаходиться завод Carfil, який спеціалізується на виробництві гранатометів та мінометів й пострілів та мін до них. Й зараз це підприємство освоює новий виробничий майданчик.

міномет румунія

До цього необхідно додати, що у лютому 2023 року було започатковано співробітництво між державною оборонною румунською Romarm та корейською Hanhwa Aerospace предметом якого стало зокрема й виробництво порохів та вибухівки.

Таким чином приклад Румунії прямо говорить про те, що просто взяти й наростити виробництво боєприпасів - це далеко на так просто, як може здатися на перший погляд.

Читайте також: Taurus став ілюстрацією дилеми Євросоюзу і для України вона найстрашніша