xcounter
#

Британці за останні вісім років провели два пуски ядерної ракети Trident, і обидва невдалі

2287
Пуск ракети Trident II (D-5), фото ілюстративне, джерело — Lockheed Martin
Пуск ракети Trident II (D-5), фото ілюстративне, джерело — Lockheed Martin

Але в оборонному відомстві країни запевняють, що причин для хвилювання немає

Велика Британія провела невдалі пуски своєї ядерної ракети Trident II — пуск відбувся з атомного підводного човна HMS Vanguard, на якому зокрема був присутній міністр оборони країни Грант Шаппс, а також голова Військово-морських сил країни Бен Кі, вперше про невдалі випробування повідомив британський таблоїд The Sun.

Так стверджується, що ракета одразу ж після пуску впала в океан неподалік від підводного човна і потонула. Водночас як відзначають у CNN, ця версія дійсно відповідає реальності, невдалий пуск відбувся під час навчань 30 січня неподалік від Флориди.

Читайте також: Що буде, якщо РФ підірве ядерну бомбу у космосі та наскільки це вірогідно

Щодо офіційних коментарів про невдалий пуск, то представник оборонного відомства країни відзначив, що під час випробувань відбулася "аномалія" і що вони впевнені, що "вона пов’язана з конкретною подією і тому немає жодних наслідків для надійності ракетних систем і арсеналів Trident". Відзначається, що несправність була специфічна саме для випробувального комплекту і пуск з великою ймовірністю був би успішним, якщо це була б справжня ядерна боєголовка.

Водночас Бен Кі у соцмережі Х (раніше Twitter) відзначив наступне: "Серед усіх сьогоднішніх заголовків я хочу відзначити взірцеву роботу екіпажу HMS Vanguard, щоб отримати повну сертифікацію та бути готовим повернутися до оперативного флоту. Вирішальна віха після складного ремонту. Їм і багатьом причетним на березі моря глибока вдячність".

Показовий момент у цій історії — що попередні випробування ядерної ракети Trident британці проводили ще вісім років тому, у 2016 році, і вони також завершилися невдачею, коли випущена з HMS Vengeance ракета відхилилася від заданого курсу.

Читайте також: Франція витратить 30 місяців та 4 млн годин на ремонт атомного човна з ядерною зброєю