xcounter
#

Чи є в США наземні пускові установки під Tomahawk, і скільки їх вже може бути

4110
Батарея ракетного комплексу середньої дальності Typhon, який може запускати Tomahawk та SM-6, липень 2023 року, фото – U.S.Army
Батарея ракетного комплексу середньої дальності Typhon, який може запускати Tomahawk та SM-6, липень 2023 року, фото – U.S.Army

З якою частотою надходять нові батареї, і скільки часу треба для досягнення боєготовності

В січні 2024 року Армія США отримала другу батарею ракетного комплексу малої та середньої дальності (Mid-Range Capability, або MRC), який має офіційну назву Typhon. Цей комплекс особливий тим, що з нього можна відстрілювати два типи ракет – Tomahawk у версіях Block IV та Block V з дальністю пуску до 1800 кілометрів, та зенітні SM-6 по квазібалістичній траекторії для ударів по наземним цілям, дальність пуску в такому разі складає 460 кілометрів.

Друга батарея Typhon також увійде до 1-го дивізіону дальнього ураження (1st Long-Range Fires Battalion) зі складу 1-гої мультидоменної оперативної групи (Multi-Domain Task Force – MDTF), зазначається на офіційному ресурсі Армії США.

Читайте також: На заміну поставленим Україні ЗРК Spada 2000 одна з країн модернізує свої NASAMS і докуповує батарею
Передача другої батареї ракетного комплексу Typhon для Армії США, січень 2024 року, фото - U.S. Army Pacific Public Affairs Office

Першу батарею комплексу Typhon Армія США отримала в грудні 2022 року, стан повної боєготовності було досягнуто уже в липні 2023 року. Якщо виходити із наявних у відкритому доступі зображень, то одна батарея комплексу Typhon складається із чотирьох мобільних пускових установок, машини для перезарядки ракет та мобільного командного пункту (Block Operations Center).

Таким чином, ми заодно можемо отримати відповідь на питання, а чи мають зараз американці наземні пускові під Tomahawk, скільки їх є, і який час необхідний досягнення боєготовності. Відповідь – так є; але тільки 8 одиниць, що можуть видати сумарний залп до 32 ракет загалом, або до 16 ракет на батарею; на досягнення боєготовності у випадку з першою батареєю пішло півроку. І при цьому варто також зробити поправку, що США планують розгортати Typhon саме на Тихоокеанській операційній зоні.

Пускова установка ракетного комплексу середньої дальності Typhon, липень 2023 року, фото – U.S.Army

Ми уже раніше розповідали про особливості ракетного комплексу Typhon Армії США, тому просто коротко повторимо. Головна особливість в тому, що цей комплекс – перший за 30 років, який дозволяє американцям застосувати Tomahawk у наземній версії.

Окрема особливість – у конструктивній будові Typhon. Для створення цього ракетного комплексу американські інженери "пересадили" на колісне шасі чотири комірки від УВП Mark 41, якою оснащуються есмінці ВМС США, а для управління вогнем Typhon використовується система на базі Aegis Combat System. Опцію використання SM-6 для ураження надводних цілей ВМС США відпрацювали вперше ще в 2016 році.

Раніше Defense Express писав про те, що понад 160 млн доларів за ракету багато навіть для нової МБР LGM-35A Sentinel, тому програму чекає перевірка.

Склад батареї комплексу Typhon, ілюстративна інфографіка з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти поскаржилися, що ракети Storm Shadow дуже складні цілі для їхніх ЗРК "Тор-М2"