xcounter
#

На заміну поставленим Україні ЗРК Spada 2000 одна з країн модернізує свої NASAMS і докуповує батарею

17038
Фото — Raytheon
Фото — Raytheon

Усього на програму "модернізації NASAMS" планують виділити понад 400 млн євро

Іспанія у рамках посилення спроможностей своєї протиповітряної оборони та на заміну поставленого в Україну зенітно-ракетного комплексу Spada 2000 (йдеться саме про цю систему) запускає "програму модернізації своїх комплексів NASAMS — нещодавно іспанське Головне управління озброєнням (DGAM) розпочало процес укладення контракту "Постачання та послуги для програми NASAMS", і сьогодні тендер знаходиться на стадії, розповідає видання Infodefensa.

Наразі іспанське військо має на озброєнні чотири батареї ЗРК NASAMS (по дві пускові в кожній, радар та центр управління вогнем як основні елементи), одна у складі 74-го зенітно-артилерійського полку, ще три — у складу 73-го. Причому минулого року одна батарея була відправлена до Латвії у складі місії НАТО, згодом ще одна відправилася в Естонію, в грудні одна з систем "повернулася додому", але вже в цьому році знову має відправитися в одну з країн Балтії — на термін від чотирьох до шести місяців.

Читайте також: Неймовірно, але Іспанія в береговій обороні досі має лише 155-мм гармати, хоча володіє авіаносцем
ЗРК NASAMS
Скріншот з etv

Повертаючись до питання оновлення протиповітряної оборони Іспанії, то бюджет програми становить понад 412 млн євро (понад 449 млн доларів) і охоплює як закупівлю однієї додаткової батареї ЗРК NASAMS для ескадрильї підтримки повітряного розгортання [Escuadrón de Apoyo al Despliegue Aéreo (EADA)], і також модернізацію усіх чотирьох наявних на озброєнні комплексів NASAMS, відзначають в Infodefensa.

Свої чотири комплекси Іспанія купила ще 21 рік тому, у 2003 році, і, як раніше відзначалося в офіційному виданні оборонного відомства країни, "Іспанія — єдина країна у спільноті NASAMS, яка ще не модернізувала свої батареї", і що за роки експлуатації "почали виявлятися проблеми з деякими компонентами і труднощі з їх закупівлею".

Тому у рамках програми оновлення NASAMS планується модернізація для "подолання старіння деяких елементів системи" і також підвищення продуктивності зенітно-ракетних комплексів, що знаходяться на озброєнні іспанського рівня. Відомо, що модернізація планується до рівня 2+, водночас контракт не передбачає закупівлю нових ракет.

З цікавих нюансів — в іспанському виданні нагадують таке, що у вересні минулого року було затверджено максимальну суму витрати у розмірі 673,5 млн євро на 2023-2027 роки на програму з удосконалення зенітних можливостей, в яку, судячи з усього, входить проєкт модернізації ЗРК Patriot (його ще має погодити уряд), а також вже підписаний контракт на нову партію ракет Mistral-3 у MBDA Spain.

ЗРК Mistral
ЗРК Mistral, фото — MBDA

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що оборонне відомство Іспанії уклало контракт на майже 700 млн євро на закупівлю локалізованої версії ізраїльської ракетної системи PULS під назвою SILAM, що фактично є аналогом американської M142 HIMARS.

Читайте також: ЗРК HAWK у ЗСУ стане більше і не факт, що старих: в Іспанії почались навчання нової групи зенітників