xcounter
#

Неймовірно, але Іспанія в береговій обороні досі має лише 155-мм гармати, хоча володіє авіаносцем

10737
Позиція берегової артилерії Іспанії, фото ілюстративне, джерело - Ejército de Tierra
Позиція берегової артилерії Іспанії, фото ілюстративне, джерело - Ejército de Tierra

Хоча іспанці давали нам ракети для берегових комплексів, вони самі тільки збираються купити подібну зброю

Армія Іспанії прийняла рішення забезпечити свої підрозділи берегової оборони керованими ракетними комплексами. Заявляється, що закупки "уже реалізовуються" в рамках плану, затвердженого ще кілька років назад, але при цьому тип ракетного комплексу не називається.

Планується, що майбутні ракетні комплекси для берегової оборони Іспанії будуть розміщені зокрема в районі Гібралтару. Та доповнять собою наразі єдиний засіб берегової оборони, як то 155-мм саморухомі гармати SBT 155/52 APU SBT V07. Про це пише портал Infodefensa.

Старт літака AV-8B Harrier з палуби Juan Carlos I, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express наголосимо, що тут маємо справу із цікавим парадоксом – достатньо потужна морська держава та член НАТО із засобів берегової оборони досі має лише саморухомі 155-мм артилерійські системи, що можуть бити на дистанцію до 40 кілометрів, та відрізняються наявністю спеціального програмного забезпечення, що дозволяє бити по рухомим цілям.

Якщо говорити про склад ВМС Іспанії, то флагманом флоту є по суті легкий авіаносець Juan Carlos I, авіагрупа якого може складатись із 18 палубних вертольотів або ж 10 літаків вертикального злету та посадки AV-8B Harrier. Ядро надводних сил складають 5 есмінців та 6 фрегатів, оснащені керованим ракетним озброєнням.

Позиція берегової артилерії Іспанії, фото ілюстративне, джерело - Ejército de Tierra

Ще один парадокс полягає в тому, що в структурі збройних сил Іспанії берегова оборона віднесена взагалі до сухопутних військ.І хоча сама Іспанія не має берегових ракетних протикорабельних комплексів, але вона давала необхідну допомогу для зміцнення аналогічного сегменту в структурі ВМС України. В березні 2023 року стало відомо про те, що Іспанія дала Україні "лише" п’ять Harpoon, але цього б вистачило і на крейсер "Москва", і на більше.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Фінляндія досі має стаціонарну берегову артилерію, яка при калібрі 130-мм б’є до 40 км.

Стрільби із фінської берегової артустановки K-53 TK під час спільних навчань у листопаді 2023 року, фото - Lance Cpl. Christian Salazar, U.S. Marine Corps Forces, Europe and Africa