xcounter
#

США купують вже другий гіперзвуковий Dark Eagle, що жодного разу не стріляв вдало

4471
Американські військові розгортають перший дивізіон гіперзвукових ракет LRHW, весна 2023 року, фото - U.S. Army/Spc.Chandler Coats
Американські військові розгортають перший дивізіон гіперзвукових ракет LRHW, весна 2023 року, фото - U.S. Army/Spc.Chandler Coats

Скільки це коштуватиме, і який строк виготовлення

Міноборони США 17 травня 2024 року оголосило про укладення контракту з компанією Lockheed Martin вартістю 756 мільйонів доларів на поставку батареї гіперзвукового ракетного комплексу LRHW або ж Dark Eagle. Строк виконання контракту – до лютого 2028 року, окрім поставки власне пускових установок та супутнього обладнання, Lockheed Martin має також надати послуги по інженерному та логістичному обслуговуванню LRHW.

На даний момент компанія уже отримала перші 275 мільйонів доларів на виконання цього замовлення, і це буде вже другий гіперзвуковий ракетний комплекс Dark Eagle в строю Армії США. Про це пише портал ZBiAM.

Читайте також: Французи 6 років шукають покупця на човен під 46 видів озброєння
Батарея Dark Eagle або ж LRHW, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Із цього повідомлення одразу виникає момент, що США закладають майже 5 років та 0,8 мільярда доларів на те, щоб виготовити другу батарею гіперзвукового ракетного комплексу, до якої входитимуть чотири мобільні пускові установки на дві ракети кожна.

Але тут є ще один парадоксальний момент – американські військові дали замовлення на ракетний комплекс, який ще жодного разу не відстрілявся успішно хоча би під час випробувань, через що постановка LHRW на бойове чергування відкладена на невизначену перспективу.

Батарея Dark Eagle або ж LRHW, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Остання спроба Армії США провести випробувальні стрільби з Dark Eagle датується листопадом 2023 року, випробування зірвались ще на етапі підготовки ракети до пуску.

При цьому заявлялось, що сама пускова установка функціонувала в штатному режимі. Тому, ймовірно, Пентагон виходив з наступної логіки – якщо сам ракетний комплекс функціонує нормально, то пускові установки можна замовити "прозапас", а до того часу займатись доопрацюванням самої ракети.

Армія США отримала першу батарею гіперзвукового комплексу LRHW у 2021 році, на її виготовлення знадобилось усього два роки. Але можливо, саме наявність виявлених "дитячих хвороб" спричинила те, що виготовлення другої батареї займе уже понад 4 роки. Наразі відомо, що Dark Eagle має наступні заявлені характеристики: швидкість польоту – 4,9 Мах, дальність стрільби – до 3100 км, маса БЧ – невідома.

Розвантаження елементів пускової установки гіперзвукового ракетного комплексу LRHW, жовтень 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Запускати ракету PAC-3 MSE з кораблів - у Lockheed Martin розповіли про важливе випробування