xcounter
#

Хоча в Бельгії снарядів на кілька годин, це їй не заважає купити CAESAR та міномети Griffon

8317
Бельгійські військові тренуються застосовувати САУ CAESAR в 2021 році, фото з відкритих джерел
Бельгійські військові тренуються застосовувати САУ CAESAR в 2021 році, фото з відкритих джерел

Як так вийшло, що одна із країн НАТО має проблеми із боєкомплектом, але інвестує у збільшення парку артилерії

Збройні сили Бельгії ведуть процес по закупівлі одразу 28 самохідних артустановок CAESAR NG та 24 самохідних мінометів калібру 120-мм на базі бронеавтомобілів Griffon, і додатково 14 безпілотників від американської AeroVironment. Орієнтовна вартість закупівлі складає 360 мільйонів євро, поставки перших замовлених артсистем очікуються на 2027 рік.

Щоб мати можливість оплатити нове озброєння, уряд Бельгії заклав додаткові 10 мільярдів євро на оборонні затрати протягом 2022-2030 років. Про це йдеться в публікації французького порталу Opex360.

Читайте також: ЗСУ вперше показали на відео нову зброю з Польщі
Самохідний 120-мм міномет на базі бронеавтомобіля Griffon, фото з відкритих джерел

Автори видання зазнають, що настільки масштабну закупівлю артсистем для свого війська Бельгія проводить в рамках процесу оборонної уніфікації із Францією. В рамках якого бельгійські військові хочуть також придбати 382 багатоцільових машин Griffon та 60 розвідувальних бронемашин Jaguar.

Але такі закупки можуть виглядати як мінімум парадоксально на тлі новини, про яку стало відомо на днях – що бельгійська армія має запас боєприпасів лише на кілька годин війни, а далі її солдатам доведеться буквально кидатись у ворога камінням. А щоб запас став достатнім для війни на 60 діб, то треба витрачати лише на озброєння мінімум 7 мільярдів євро на рік, і це при тому, що бюджет Бельгії на оборону в 2023 році складав усього 6 мільярдів євро.

Тренування мінометної батареї бельгійської армії, фото - Belgian Army

Втім, якщо подивимось в The Military Balance 2023, то побачимо, що там ситуація ще цікавіша – бельгійська армія взагалі не має 155-мм артилерії зокрема, та самохідної артилерії загалом.

Якщо конкретніше, то за даними цього довідника, армія Бельгії має всього 60 одиниць артилерії, із яких 14 буксируваних гаубиць LG1 MkI калібру 105-мм, 32 міномети RT-61 калібру 120-мм та 14 мінометів Expal калібру 81-мм.

Схоже, що в цій ситуації військове керівництво Бельгії пішло таким шляхом – спочатку створити передумови для посилення вогневої міці, а уже слідом під це накопичувати боєзапас.

Тренування артилерії бельгійської армії, фото - Belgian Army
Читайте також: У німців є танкетки Wiesel на 3 тони, які вже схоже почали купувати для ЗСУ