xcounter
#

У Бельгії озвучили на скільки годин війни вистачить армії та який бюджет необхідний для 60-денної війни

33545
Сухопутні війська Бельгії це лише 8,5 тисяч осіб (всі фото: Belgian Army)
Сухопутні війська Бельгії це лише 8,5 тисяч осіб (всі фото: Belgian Army)

Бельгія не може вихвалитись великими збройними силами, лише 23 тисячне військо, але й навіть такі сили вимагають величезних коштів

У країнах Європейського Союзу все голосніше починають лунати не просто заяви, а справжні крики від військових щодо браку фінансування оборони та дуже негативних перспектив, якщо ситуація докорінно не зміниться вже найближчим часом.

Але поки вони здебільшого лунають від осіб, вільність слів яких вже не скована кріслом у високих кабінетах. Зокрема екс-командуючий сухопутними військами бельгійської армії у 2017-2019 роках Марк Тис [Marc Thys] в інтерв'ю каналу VRT Canvas прямо зазначив, що менше ніж за 24 години війни вся бельгійська армія почала б воювати камінням, бо завершаться боєприпаси.

Читайте також: У РФ бідкаються на систематичний масовий брак у боєприпасах з КНДР

Причина цього банальна - гроші. Бо за його каденції на закупівлю боєприпасів виділялось лише 15 млн євро на рік, але хоча зараз ця сума збільшена одразу у десять разів до 150 млн євро на рік, її все одно недостатньо.

збройні сили Бельгії

За його словами, якщо війна триватиме від 30 до 60 діб, то необхідно від 5 до 7 млрд євро на рік лише на озброєння. І це при тому, що весь загальний бюджет на 2023 рік у Бельгії становив близько 6 млрд євро (у 2021 - 4,66 млрд євро, у 2022 - 5,26 млрд євро).

А це потреби для доволі маленьких збройних сил у 23 тисячі осіб з яких сухопутні війська - це 8,5 тисяч, що звісно передбачає у випадку повномасштабної війни залучення додаткових людських резервів майже 12 мільйонної країни.

збройні сили Бельгії

Й причина таких калькуляцій доволі проста - економія на оборонних витратах із завершенням Холодної війни. Якщо у 80-х роках країна витрачала 3% від ВВП на оборону, то вже у 90-х вони скоротились до 1,5%, у 2000-х до 1%, а у 2017 році досягли рекордного мінімуму у 0,88%. А це вже на фоні анексії Криму та війни на Донбасі. І лише у 2020 році вони почали зростати не соті долі перевищивши 1%.

Тобто для того, щоб наздогнати провал протягом десятиріч необхідно збільшувати оборонні витрати у значно вищому темпі. При цьому гроші у цьому випадку є ще не найбільш критичним ресурсом, бо все частіше у європейському сегменті НАТО почали говорити про брак часу. І єдиним шляхом, на якому наголошує Марк Тис є збільшення допомоги Україні.

Читайте також: ПС США з нюансами можуть відправити на "кладовище" десятки A-10, а з F-22 знову "стоп-сигнал"