xcounter
#

ПС США з нюансами можуть відправити на "кладовище" десятки A-10, а з F-22 знову "стоп-сигнал"

6545
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

Списання літаків — це завжди запекла боротьба між ПС США, які хочуть списати ті чи інші машини, і Конгресом, який критично ставиться до таких ідей

Сполучені Штати днями представили компромісну версію законопроєкту про оборонну політику на суму у 874,2 млрд доларів — і в наступному році Повітряні Сили США зрештою зможуть реалізувати свої плани щодо відправки на пенсію низки різних літаків, але водночас є й ті позиції, по яких служба вкотре не змогла отримати "зелене світло".

Як розповідає видання Defense News, ПС США вибороли право списати ще 42 своїх штурмовики A-10 — нагадаємо, що служба довго боролася щодо цього питання з Конгресом США, і зрештою у 2022 році ПС США отримали згоду попрощатися з 21 літаком, перший штурмовик з цієї партії відправили на кладовище у квітні цього року.

Читайте також: США готові озброювати свої Apache ракетами Spike NLOS після чергових успішних тестів

А загалом служба планує списати всі свої штурмовики А-10 вже протягом наступних 5-6 років — тобто до 2028-2029 років. Щоправда, навіть вже оголошених 63 літаки (21+42) не вдасться просто так, бо служба перш за все має пояснити Конгресу, як вона буде виконувати місії безпосередньої авіаційної підтримки та інші завдання без списаних A-10.

Тож таким чином згідно з вже узгодженими планами, флот американських штурмовиків A-10 має "схуднути" до 218 літаків. І ще на 57 літаків зменшиться флот американських літаків F-15C/D (до 92 одиниць), які теж дозволили списати ПС США.

А от подолати Конгрес у питанні списання одразу 32 літаків F-22 у версії Block 20 у ПС США не вийшло — і це вже другий рік поспіль, Коли Конгрес відмовляє службі у цьому питанні.

З цими літаками ситуація вийшла наступна — у ПС США заявляють, що всі 32 машини вже небоєздатні, і що вони підходять тільки для навчання, і що краще їх списати, а кошти спрямувати на літак шостого покоління NGAD.

Хоча тут є й протилежна думка — що використовувати ці F-22 для навчання насправді вже й не такий поганий сценарій, бо якщо їх списати, то для цих завдань доведеться вивільняти інші літаки з не такого вже й великого парку F-22. Ну і зрештою у США кажуть, що навіть у сьогоднішньому стані вони будуть здатні повоювати з ворожими літаками четвертого покоління.

Читайте також: Тральники РФ "по-бойовому" прибирали міни біля Севастополя, які могли поставити з наших морських дронів