xcounter
#

Тральники РФ "по-бойовому" прибирали міни біля Севастополя, які могли поставити з наших морських дронів

11199
Тральник ЧФ РФ "Иван Голубец", ілюстративне фото довоєнних часів
Тральник ЧФ РФ "Иван Голубец", ілюстративне фото довоєнних часів

Той момент, коли за кілька місяців після події ворог визнав неймовірний успіх ЗСУ

Російський Чорноморський флот 14 жовтня 2023 року був вимушений використати протимінні кораблі "Вице-адмирал Захарьин", "Иван Антонов", "Иван Голубец" та "Ковровец" для бойового тралення зовнішнього рейду Севастопольської бухти від морських мін. Мовляв, кораблі ЧФ до такого виду дій були залучені вперше після 1974 року, коли за радянських часів проводили бойове тралення акваторії Суецького каналу.

Про це пише блог bmpd (доступний у відкритому доступі) російського "Центру анализа стратегий и технологий" (ЦАСТ), котрий в свою чергу посилається на журнал "Морской сборник" Міноборони РФ випуск №12 (не доступний у відкритому доступі).

Читайте також: Україна вперше отримала на озброєння новітній німецький безпілотник
Морські міни типів МЯМ та КПМ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо простіше розповісти викладене у двох абзацах вище – Сили оборони України за допомогою невідомих технічних засобів змогли у жовтні 2023 року виставити значну кількість морських мін на зовнішньому рейді Севастопольської бухти, через що рашистам довелось проводити негайне тралення "по-бойовому".

І судячи з усього, це був настільки болісний для російських окупантів епізод, що визнати сам факт такої події вони змогли лише за 2 місяці потому. Тут виключений варіант із використанням надводних кораблів ВМСУ для такої мінної постановки.

Про всяк випадок нагадаємо, що у відкритому доступі є дані про те, що допоміжне судно "Балта" було переобладнане в мінний загороджувач напередодні повномасштабного вторгнення РФ.

Судно ВМСУ "Балта", ілюстративне фото довоєнних часів

Тому тут варто звернути увагу на таку деталь щодо наших морських дронів, "засвічену" в публікації британського The Times – мовляв, у розпорядженні Сил оборони України уже є безпілотні катери, які можуть застосовуватись для постановки морських мін. Але інші подробиці тут лишаються невідомими.

Нагадаємо, що уже не вперше, коли російські окупанти із тривалою затримкою в часі визнають той чи інший успіх Сил оборони України, проведення якого лишалось в таємниці. Наприклад, у вересні 2023 року РФ визнала, що один Ту-141 "Стриж" у грудні 2022 року пошкодив у "Дягилево" аж три Ту-22М3 та одну Х-32.

Крім того, ми писали про те, що морські дрони пора оснащувати модулями з ПЗРК. Бо в РФ показали, як перехоплюють Magura V5 із використанням вертольотів.

Морські міни типів МЯМ та КПМ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Безпілотник Akinci успішно уразив ціль ракетою, створеною на базі 122-мм TRG-122 "поверхня-поверхня"