xcounter
#

За два роки ПС США спишуть одразу 63 штурмовики A-10, але далі треба пояснити, чим їх замінять на полі бою

6259
Штурмовик A-10. Всі фото – U.S. Air Force
Штурмовик A-10. Всі фото – U.S. Air Force

Списання літаків у США – це постійна боротьба між службами, які хочуть списати більше, і Конгресом, який зазвичай гальмує ці плани

Повітряні Сили США – після років пручання Конгресу – минулого року зрештою отримали дозвіл списати у 2023 році перші 21 одиницю штурмовиків-ветеранів A-10, а в планах на наступний рік – вивести з експлуатації одразу 42 легендарних літаки, і службі також дозволять їх списати, розповідають у виданні Defense News.

Після відправки на пенсію протягом двох років одразу 63 літаків в активі служби має залишитися ще 218 літаків A-10, і вже їх відправити на "пенсію" Повітряним силам буде не так "легко".

Читайте також: У штурмовика A-10 є цікава "опція" вкинути по ворогу аж 16 бомб GBU-39 (фото)
A-10 штурмовик Повітряні сили США
Штурмовик A-10

Причина списання літаків A-10 доволі проста та зрозуміла: легендарні штурмовики, які виконували завдання безпосередньої авіаційної підтримки з повітря в Афганістані та Іраку, під час сучасної війни з серйозним противником були б надто вразливими.

І що ті пілоти та ресурси, які сьогодні витрачаються на A-10, краще б було спрямувати на використання новіших та більш живучих літаків Повітряних сил США.

Втім, якщо у США буде прийнято законопроект HR 2670, то у цьому випадку у службі не зможуть більше "необґрунтовано" списувати літаки A-10 – щоб відправити на пенсію більше штурмовиків, Повітряним силам доведеться представити законодавцям власну стратегію стосовно того, як саме будуть проводитися завдання безпосередньої авіаційної підтримки – зокрема мають уточнити кількість підрозділів та екіпажів, які потрібні для виконання таких завдань на полі бою.

Схожа ситуація і з планами щодо виведення з експлуатації одразу 57 винищувачів F-15C і F-15D – прохання служби повинні задовольнити, але водночас законодавці хочуть отримати від Повітряних сил та Військово-морських сил інформацію про програми Next Generation Air Dominance (NGAD) та безпілотних літальних апаратів – зокрема щодо того, як проходить розробка та скільки буде коштувати година польоту літака і його річне обслуговування.

Читайте також: "Кладовище" A-10, з якого Україна просила штурмовики, поповнилося ще одним літаком: процес списання розпочато