xcounter
#

Чи можна РЕБом на 100% закривати окремі зони від "Шахедів" і скільки БПЛА вже "посадив" один з підрозділів

7717
Один з "приземлених" ударних дронів типу "Шахед", скріншот з відео АрміяTV
Один з "приземлених" ударних дронів типу "Шахед", скріншот з відео АрміяTV

У підрозділі РЕБ "Нічна Варта", який не дає "Шахедам" та крилатим ракетам влучати у цілі, розповіли трохи деталей про свою роботу

Восени минулого року стало вперше відомо про розгортання національної системи радіоелектронної боротьби "Покрова", яка призначена для протидії ірано-російським дронам-камікадзе типу "Шахед" і навіть крилатим ракетам - згодом у мережі стали з’являтися і перші фото відносно вцілілих "посаджених" ворожих ударних дронів, що натякало на успішне застосування Силами оборони України систем РЕБ проти цієї загрози.

Зрештою, сьогодні у звітах Повітряних сил ЗСУ про відбиття ворожих атак є типовим наявність підрозділів РЕБ у строках про те, які сили брали участь у протидії ворожим повітряним силам. І також зокрема повідомляється про "локаційно втрачені БПЛА", і це також цілком може бути робота саме засобів радіоелектронної боротьби.

Читайте також: Журналісти та розвідка в Європі могли переплутати "Гарпия-А1" та "Шахед", але дещо цікаве розповіли

Робота таких підрозділів втаємничена з цілком зрозумілих причин, тож цікавим у цьому напрямку є нещодавнє відео від "АрміяTV", де військові трохи привідкрили завісу, поспілкувавшись з бійцями підрозділу РЕБ "Нічна Варта", які якраз "приземляють" ударні дрони типу "Шахед" і глушать роботу російської авіації.

Передусім у відео демонструють один із "приземлених" дронів типу "Шахед" ("Герань-2") з номером Ы3591, який отримав незначні пошкодження. "Він сам тут сів, нам повідомили лісники, що він тут знайдений і ми приїхали, викликали саперів і його розмінували. Бойову частину знімаємо і передаємо нашим військовим, які відправляють її назад", - розповідає військовий Дмитро з позивним "Челентано".

Також показують уламок одного з "Шахедів" з номером MJ005 - це перший вже реактивний дрон, який було посаджено за допомогою РЕБ. Знизу над уламком - крило російської крилатої ракети "Калибр", яка також була посаджена засобами радіоелектронної боротьби. На ньому, судячи з усього, військові фіксують цілі, які вдалося нейтралізувати їхньому підрозділу - зокрема йдеться про близько 30 ракет і понад 120 дронів.

підрозділ РЕБ
Зверху - уламок одного з "Шахедів", знизу - крило від "посадженої" крилатої ракети "Калибр", скріншот з відео АрміяTV

"Наша задача - не дати противнику уразити ті об’єкти, які ми прикриваємо. Для цього у нас є бойові підрозділи, які виконують поставлені завдання, є підрозділи, які займаються перспективними дослідженнями техніки та технологій ворога, які він використовує", - розповідають про роботу підрозділу.

Зокрема військовий Валентин з позивним "Янгол" збирає та аналізує роботу ворожих засобів. Георгій з позивним "Француз" - математичним моделюванням процесів і пошуком оптимальних рішень заглушення сигналів - як теоретичним аналізом, так і побудовою математичної моделі та імплементацією.

У підрозділі відзначають - станом на сьогодні проти "Шахедів" можна показувати ефективність у 100%. Йдеться про те, що Сили оборони України можуть створювати окремі "зони", в яких "Шахед" не зможе влучити у ціль, і те саме стосується й певного іншого напрямку озброєнь. Причому в роботу підрозділу входять також і завдання із прикриття підрозділів на передньому краї.

Читайте також: Попри ажіотаж, дозволу бити західними ракетами вглиб РФ немає, а Шольц вкотре нагадав, що не дасть Taurus