xcounter
#

За крок до екологічної катастрофи від удару РФ Х-22 з Ту-22М3: замість судна з пшеницею міг бути танкер

165276
За крок до екологічної катастрофи від удару РФ Х-22 з Ту-22М3: замість судна з пшеницею міг бути танкер

Відновлюємо картину атаки Ту-22М3 по цивільному судну у 50 км від берега Румунії, яка могла завершитись екологічною катастрофою

РФ у нейтральних водах Чорного моря атакувала цивільне судно з українською пшеницею, про що повідомив Президент України Володимир Зеленський. Який також додав фото пошкодженого судна, яке залишилось на плаву та дивом цілим екіпажем.

Читайте також: Без С-400 і з лазерними системами: Туреччина погодила ключові моменти по "Сталевому куполу"

Попри те, що офіційно не названо час атаки та саме судно, ряд інших джерел дозволяють повністю відновити картину подій. Зокрема Telegram-канал "Николаевский Ванек" повідомив, що удар був завданий ракетою Х-22.

А спеціалізовані моніторингові канали повітряних загроз повідомляли, що вчора, 11 вересня, близько 23:05 помічені російські Ту-22М3, які рухались західним курсом до пускових рубежів біля поки окупованого Криму та здійснили пуски ракет у напрямку острова Зміїний чи півдня Одеської області та через декілька хвилин лягли на зворотній курс.

Також Telegram-канал "Портовик" повідомив, що під удар потрапив балкер Aya, що плаває під прапором Сент-Кітс і Невіс та відповідно до сервісу Marinetraffic вийшло з українського порту Чорноморськ.

Можливо відновити його маршрут і побачити, що 11 вересня о 23:19 це судно, яке перебувало у 50 км від румунського берега різко змінило курс. Це доволі чітко співпадає з часом атаки та відомим курсом пуску російським Ту-22М3 ракети Х-22.

На фоні цього необхідно нагадати, як здійснюється пуск ракети Х-22 з Ту-22М3. Бо Х-22 це, в першу чергу, протикорабельна ракета, а не засіб терористичних ударів по українських містах. І для її пуску оператор озброєння Ту-22М3 має за допомогою власної РЛС побачити ціль, тобто корабель, почекати поки її захопить активна радіолокаційна головка самонаведення ракети Х-22 та лише після цього здійснити пуск.

Водночас стандартна ситуація у морі у районі де було підбите судно Aya виглядає, на прикладі морського трафіку станом на момент публікації, наступним чином:

Загалом вісім танкерів (позначені червоним), ураження будь-якого з яких призвело б до масштабного витоку нафти у Чорне море поряд із берегами Румунії та України й екологічної катастрофи. При цьому слід враховувати, що для протикорабельних ракет характерно самостійне перенаведення на більшу ціль.

Тобто, якщо навіть російський льотчик для атаки цивільного судна нібито обере балкер, немає гарантій того, що Х-22 не переведеться на більший танкер. Водночас питання чи може оператор озброєння російського Ту-22М3 провести реальну селекцію цілей чи пуск був просто по будь-якому судну, відкрите.

Читайте також: У США показали дешеві далекобійні ракети Barracuda, які можна зібрати викруткою та запустити з піддона