xcounter
#

У США показали дешеві далекобійні ракети Barracuda, які можна зібрати викруткою та запустити з піддона

Barracuda-250 (всі фото: Anduril)
Barracuda-250 (всі фото: Anduril)
28902

Розробку нового сімейства крилатих ракет веде Anduril, відомий своїми дронами, а головне у Barracuda - це злам парадигми, єдина можлива відповідь на сучасні виклики та опрацювання досвіду України

Американська компанія Anduril Industries продемонструвала свою нову розробку сімейства крилатих ракет Barracuda, які відрізняються абсолютно новим підходом до вартості та строків виробництва таких далекобійних засобів. Пропонується зламати парадигму, що крилата ракета це дорогий виріб, який потребує високовартісного обладнання та компонентів.

Саме тому Barracuda - це про використання недорогих матеріалів, на 50% менша кількість деталей, на 95% менший об'єм інструментів, який необхідний для виробництва, на 50% менше часу на вироблення одиниці та на 30% дешевше за наявні зразки.

Читайте також: Bayraktar TB2 коригував спецоперацію ГУР МОУ, в якій збили Су-30СМ: рідкісні кадри роботи цього БПЛА
Barracuda-500
Barracuda-500

Самі такі параметри розробки, які цитує Air & Space Forces Magazine, озвучили у Anduril Industries під час презентації. З боку ж Defense Express зазначимо, що компанія також доволі доступно анонсувала ці особливості та необхідність у таких ракет у лаконічному відео:

На якому зображено, що збирати ці ракети можливо за допомогою викрутки та гайкового ключа. А також додано, що саме таких ракети необхідні США для протистояння із Китаєм.

Ще однією особливістю цих ракет є те, що вони мають запускатися не лише зі спеціалізованих носіїв, а з піддонів. Тобто мова йде про реалізацію рішення Rapid Dragon, коли крилату ракету просто скидають з вантажного літака, будь-якого, хоч Ан-26.

Щодо самих ракет, то наразі повідомлено про роботу над трьома видами цих крилатих ракет: Barracuda-100, Barracuda-250 та Barracuda-500. Точні характеристики кожної поки не названі, але зазначено, що максимальна дальність крилатої ракети з цього сімейства становитиме понад 500 морських миль, тобто понад 900 км, час у повітрі понад 120 хвилин, маневри з перевантаженням у 5G та вантажопідйомністю від 100 фунтів (45 кг).

Barracuda-500
Barracuda-500

Враховуючи ці показники стає незрозумілим, цифри після назви 100, 250 та 500 означають дальність чи вагу бойової частини. Бо зрештою також продемонстровано фото Barracuda-100, яку вочевидь можливо буде запускати з вертольота.

Barracuda-100
Barracuda-100

Ще одна відома деталь, Barracuda-250, виготовлена у габаритах, які дозволяють її розміщення у внутрішніх відсіках F-35, тобто це про, орієнтовно, довжину до 4 метрів та ширину до 50 см. Це звісно якщо орієнтуватися на параметри Joint Strike Missile з вагою 416 кг та бойовою частиною у 120 кг.

Єдиним питанням залишається система наведення, як зазначено, вона буде залежати від бажання замовника. Але самі ракети вже проходять льотні випробування.

Тобто загалом вся ідея з Barracuda - це злам парадигми та єдина можлива відповідь на сучасні виклики, коли зброї потрібно, в першу чергу, багато. І про це прямо сказав головний стратегічний директор Anduril Кріс Броуз.

"Проблема, яку ми намагаємося вирішити тут, я думаю, знайома багатьом з вас: в Америки та наших союзників і партнерів недостатньо зброї. І ми не здатні виробляти той обсяг зброї, який нам знадобиться для стримування рівного конкурента. Україна поставила цю проблему в центр уваги протягом останніх кількох років на набагато простіших тактичних системах озброєння, не кажучи вже про більші критичні боєприпаси, які будуть настільки важливими для сценарію INDOPACOM (Індо-Тихоокеанське Командування Збройних сил США)", - підкреслив Кріс Броуз.

Читайте також: Вироблено в Україні: вітчизняний патронний завод вже постачає набої ЗСУ