xcounter
#

Bayraktar TB2 коригував спецоперацію ГУР МОУ, в якій збили Су-30СМ: рідкісні кадри роботи цього БПЛА

19654
Український розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2
Український розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2

У ГУР МОУ продовжують використовувати Bayraktar TB2 як розвідувальний БПЛА, передусім над Чорним морем

Головне управління розвідки оприлюднило відео, як бійці їхнього спецпідрозділу знищили російський винищувач Су-30СМ зі складу 43-го окремого морського авіаполку ("Саки") пострілом з переносного зенітного ракетного комплексу. Ворожий літак було знищено вчора, 11 вересня, до пошуково-рятувальної авіації росіяни залучили літак Ан-26 та гелікоптери Ми-8 та Ка-27.

Разом з тим, на відео від ГУР МОУ можна побачити й такий досить цікавий нюанс, як кадри з камери розвідувально-ударного безпілотного літального апарату Bayraktar TB2, що дозволяє обережно припустити - спецоперація ГУР МОУ, під час якої було знищено ворожий літак, могла проходити за участі цього БПЛА, який ще у березні 2022 року продемонстрував вміння "бачити" ціль на відстані у понад 50 км.

Читайте також: Польща отримала останню партію своїх безпілотників Bayraktar TB2

Зі зрозумілих причин у ГУР МОУ офіційно не розкривають деталі участі цього дрона у знищенні російського літака, але тут все одно варто зафіксувати рідкісний факт появи кадрів з камери Bayraktar TB2, який вніс свою значущу роль у знищенні російських військ на початку 2022 року та у звільненні острова Зміїний, але потім відео ударів цих безпілотників з’являлися у соцмережах вкрай рідко - і це доволі зрозуміло з урахуванням того, що ці БПЛА вразливі до ворожих засобів протиповітряної оборони.

Цю тезу зокрема висловив й очільник ГУР МОУ Кирило Буданов у відео фонду компетентної допомоги армії "Повернись живим": "Гарний апарат. Він досить таки технологічний, на початковому етапі другого цього етапу російської війни проти нас він взагалі показував феноменальні результати, зараз зрозуміло дуже велике перенасичення засобами протиповітряної оборони відбулося і його використання стало досить обмеженим".

Але разом з тим, це стосується передусім використання Bayraktar TB2 як ударного дрона, тоді як розвідувальний апарат у ГУР МОУ використовують його у повному обсязі й сьогодні, відзначає Буданов, відзначаючи його потужну оптичну станцію, яка забезпечує розвідку на значні відстані.

Очільник ГУР МОУ відзначає, що станом на сьогодні Bayraktar TB2 здійснює великий обсяг роботі із забезпечення діяльності бойових груп служби на воді й використовується для ведення повітряної розвідки над акваторією Чорного моря, де "повністю себе виправдовує. Звичайно, що БПЛА потребує правильних підходів до використання, бо якщо його "просто пускати вперед", то він, звичайно, буде знищений досить швидко.

Бійці ГУР МОУ відзначають високий рівень надійності Bayraktar TB2. З цікавих фактів розповідають, що цей БПЛА свого часу активно працював на Бахмутському напрямку, виявляючи ворожі колони та коригуючи артилерійський вогонь.

Читайте також: Неймовірно, але Румунія чекає на свої 18 Bayraktar TB2, які прийдуть до кінця 2025-го